JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Misliker AFP-tillegg til alle

– Jeg ser ikke noen grunn til at en person som kan stå i en god jobb til 70 år skal få et AFP-tillegg oppå folketrygden, sier Arve Bakke, leder av Fellesforbundet.

Bakke har landsmøtets vedtak bak seg om at den nye AFP-ordningen minst skal være like god som dagens. AFP-tillegget skal være så stort at det er på dagens nivå livet ut.

– Noe annet er utenkelig, understreket Fellesforbundets leder, da SVs gruppe på Stortinget inviterte til seminar om avtalefestet pensjon (AFP) i går ettermiddag.

Må kompensere for levealderjustering

– Tillegget må kompensere for eventuell levealdersjustering i folketrygden. Det må finnes en garanti for de som har dårlig helse og må gå av tidlig. Det kom som en overraskelse at regjeringen vil innføre levealdersjustering allerede for 1944-årgangen. Dette er enda en grunn for at vi må ha en god AFP, sa Arve Bakke.

Jevner ut klasseskiller

Han var ikke den eneste som kritiserte regjeringens forslag om et likt AFP-tillegg til alle.

Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold viste til de store klasseskillene i helse mellom ulike yrkesgrupper. I gjennomsnittet dør hans medlemmer før de er blitt 75 år, mens prester og andre akademikere lever mye lenger. Dagens AFP-ordning har bidratt til en delvis utjevning av denne ubalansen, og derfor setter fagbevegelsen alt inn for å beholde den.

– Hvis regjeringen skal ha en sjanse til å få plass en framtidig AFP-ordning, så må AFP-tillegget gis til dem som velger å gå av, og ikke til alle i 15 år. Da blir det konflikt. Hvis man ikke kommer LO i møte i denne saken, vil den rødgrønne regjeringen gå skadeskutt inn i valgkampen, advarte Østvold.

«Fryktelig lite eller fryktelig dyrt»

Jan Olav Andersen, faglig leder i SV og leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, mente at det å smøre ut AFP-tillegget jevnt over, er et dårlig forslag.

– Da vil tillegget bli fryktelig lavt eller det blir ekstremt dyrt, hvis alle skal ha så det monner. Det forslaget bør legges bort fortest mulig. Og regjeringen bør i denne saken lytte mer til grunnplanet i fagbevegelsen enn høyrekreftene på Stortinget, sa Jan Olav Andersen.

Tariffoppgjøret er riktig sted for å løse AFP-floken, fordi ordningen er avtalefestet og kan godtas eller forkastes bare i en uravstemning, mener Andersen. Og utformingen av ny ordning må gi arbeidsgiverne insitamenter til å skape et bedre arbeidsliv, slik at folk kan stå lenger i arbeid.

Kutt administrasjon

Fellesforbundets leder Arve Bakke tok til orde for at man i vårens tariffoppgjør får de ulike AFP-ordningene i privat sektor slått sammen til én, noe som vil redusere kostnadene. I dag blir mange arbeidstakerne i skvis ved konkurranseutsetting.

– Norsk næringsliv består av mange småbedrifter. Vi må passe oss for at AFP blir så dyr at det blir vanskelig å få inngått tariffavtaler, påpekte han.

Irritert over hakking

Bakke uttrykte også en viss irritasjon over at faglige kollegaer har hakket på regjeringa i det siste.

– Se på hva vi hadde før 2005 og hva som er alternativet. Det er ikke bare AFP det står om, men mange utfordringer for skolen, de eldre, helsesektoren og alt annet som vil kreve sitt i årene framover. Og vi kan jo havne i konflikt likevel, fordi arbeidsgiverne ikke går med på våre krav, advarte Arve Bakke.

Annonse
Annonse