JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTC har meldt oppbud

Nordic Trading Company AS har i dag levert oppbudsbegjæring til Sarpsborg tingrett. I november ble firmaet dømt til å etterbetale nesten 2 millioner kroner i lønn til 19 polske bygningsarbeidere.

I desember anket NTC dommen til lagmannsretten. Dette blir det ikke noe av ettersom bedriften har begjært oppbud. Med andre ord: firmaet slår seg selv konkurs.

Fellesforbundet og LO, hevdet under rettssaken for Sarpsborg tingrett at deres østeuropeiske medlemmer hadde blitt lurt av NTC til å registrere seg som enmannsbedrifter slik at selskapet kunne unngå å betale norsk tarifflønn. Firmaet mente på sin side at de kun formidlet oppdrag.

Ansatt i NTC - ikke næringsdrivende

Saken dreide seg i grove trekk om bygningsarbeiderne skulle ansees som ansatt i Nordic Trading Company AS eller om NTC har formidlet disse som selvstendig næringsdrivende. Sarpsborg tingrett slo fast at arbeiderne hadde blitt lurt av NTC og at de måtte ansees som ansatt i selskapet.

Kan ikke gjøre opp for seg

Det er med bakgrunn i dommen fra Sarpsborg tingrett at eierne har begjært oppbud, skriver Sarspborg Arbeiderblad med henvisning til en pressemelding som Nordic Trading Company AS har sendt ut i dag.

– Selskapet har ikke midler til dette og ser da ingen annen vei enn å melde oppbud, refererer SA videre.

Håpet på ny dom

– Jeg er lei meg for at saka ikke kommer opp for lagmannsretten. Jeg hadde håpa at vi skulle få dommen stadfesta av en høyere rettsinstans, understreker Kjell Skjærvø fra Fellesforbundet. Skjærvø har forberedt og fulgt rettssaken for forbundet.

– Dommen er prinsipielt viktig, ikke minst for mange østeuropeiske arbeidere som blir lurt på samme måten som arbeiderne til NTC har blitt. Men dette blir ikke den siste saka av denne sorten som vil bli ført for retten, er Skjærvø sikker på.

Får dekket noe av kravet

– Jeg er glad på vegne av de polske arbeiderne, som nå, langt om lenge, i hvert fall kan får dekket noe av kravet sitt - enten fra boet eller fra statens lønnsgarantiordning, sier han til magasinett.org.

– Ellers er det fortsatt sånn at det er folk her som har berika seg ved å lure polske arbeidsfolk. Disse folka driver fortsatt. Og jeg håper at ikke siste ord er sagt i forhold til disse, poengterer Skjærvø.

Annonse

Flere saker

Annonse