JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Biografisk på Gyldendal

Det er en begivenhet når Herbjørg Wassmo, den eneste norske kvinnelige vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris, i midten av oktober kommer med romanen ”Hundre år”. Boka som handler om livet til forfatterens mor, mormor og oldemor.

jan.erik@lomedia.no

Gyldendal Norsk Forlag var det siste forlaget av de tre store som i dag lanserte sin høstliste. Mange av bøkene handler om kjærlighet. Den som skal rekke over alt, skal ha svært god tid til overs.

Nobelpisvinnere

Og katalogen er imponerende.

Når det gjelder for eksempel oversatt skjønnlitteratur, er det neppe noe annet norsk forlag som slår Gyldendal.

De har da også flere nobelsprisvinnere i stallen, som for eksempel Günther Grass, Orhan Pamuk og Doris Lessing.

Og muligens en kommende nobelsprisvinner, om vi skal tro Janneken Øverland, redaksjonssjef for oversatt skjønnlitteratur – nemlig amerikanske Cormac McCarthy.

Hans roman ”Blodmeridianen” skal være hans mesterverk og foreligger snart på norsk.

Kjærlighet

– Hva bør en forlagssjef alltid snakke om? spurte Gyldendals forlagssjef Einar Ibenholt.

– Jo, kjærlighet, svarte han.

Ibenholt forteller at salget av ny litteratur i Gyldendal aldri har vært større. Til tross for finanskrise.

– Hvorfor leses det så mye bøker? sa han videre. Og svarte nok en gang sjøl:

– På grunn av kjærlighet.

Gilbert, Fosse og Åge

Høstens viktigste dokumentar er ifølge redaksjonssjef Jan Svenson Mads Gilberts og Erik Fosses ”Øyne i Gaza”. Her kommer hele den sterke menneskelige beretningen om krigens grusomme logikk.

– Gilbert og Fosse gir stemmer til de stemmeløse, sa Svenson. Boka skal ha en egen lansering på Litteraturhuset i Oslo i seinere i høst og er under oversettelse til svensk og arabisk.

Adresseavisas journalist Ole Jacob Hoel har skrevet biografien ”Åge”, boka om rockekongen fra Namsos som har gjort den klassereisen det er å bli samtalepartner med selveste statsminister Jens Stoltenberg.

Det er langt til igjen til Royal Albert Hall, sang Åge for mange, mange år siden. Men til Youngstorget, dit kom han. Tatergutten.

Krigshistorie

Andre spennende dokumentarbøker fra Gyldendal i høst er ”Tusen dager”, om Norge og den spanske borgerkrigen, skrevet av Rolf Sæther og Jo Stein Moen.

Og ikke minst boka ”Tyskerjentene” av Bergens Tidende-journalist Helle Aarnes.

Hun debuterer som forfatter med denne utgivelsen. I fjor fikk hun Den store journalistprisen for artikkeleserien ”Tyskerjentene”.

Ifølge forlaget er dette en mørk del av vår krigshistorie der vi får servert de fortellingene vi ikke ble fortalt.

Annonse
Annonse