JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre forslag fra AFP-utvalget

Medlemmene i det offentlige AFP-utvalget blir ikke enige. De har utarbeidet tre ulike modeller for en framtidig AFP-ordning, melder Dagens Næringsliv.

Selv om det ikke blir noen enighet i det offentlige AFP-utvalget, så er det enighet om at Statens bidrag opprettholdes, opptjeningsreglene blir lik folketrygden og at avtalefestet pensjon (AFP) skal være forbeholdt ansatte i bedrifter med tariffavtale, skriver DN videre.

Men der slutter enigheten, og utvalget som har sitt siste møte onsdag 6. februar, har ikke greid å samle seg bak en konkret utforming av den nye AFP-ordningen.

Valgfritt - eller for alle?

Ifølge DN er det tre ulike modeller som vil ligge på bordet når NHO og LO møtes til tarifforhandlinger i mars.

1. Lik AFP-pott til alle og den fordeles ut på alle årene. Dette vil føre til at de som går av tidligere taper stort i forhold til de som går av seint. Det forslaget har møtt stor motstand i fagbevegelsen, og blir sett på et forslag hvor sliterne i arbeidslivet. De som ikke orker å fortsette å jobbe utover 62 år vil bli taperne.

2. Valgfri AFP, innebærer at det opprettes to parallelle ordninger. Enten en ordning med høy AFP-utbetaling, uten mulighet til å jobbe ved siden av, eller en lavere AFP med mulighet for ekstrajobbing.

3. AFP som tidligpensjon. AFP blir utbetalt til AFP-pensjonister mellom 62 og 67 år, ingen AFP-utbetaling etter dette. Det vil være strenge begrensninger på mulighet til å jobbe ved siden av. Det vil være mulig å jobbe ubegrenset ved siden av tidlgi pensjon fra Folketrygden, men da får en ingen AFP-utbetaling.

Ifølge DN er forslagene referert fra AFP-utvalgets rapport som avisa skal ha tilgang til.

Utvalget som ledes av Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er befolket av lederne i alle hovedorganisasjonene. Fra LO stiller LO-leder Roar Flåthen.

Annonse
Annonse