JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NFF-nei til gratis sprøyter i fengslene

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) går imot at norske fanger får utdelt gratis sprøyter som et ledd i en smittevernstrategi.

jan.erik@lomedia.no

NFFs standpunkt kan nok for de fleste synes ganske opplagt. Og en markering av motstanden kan kanskje virke litt underlig på mange. Men NFF har hatt en rapport om smittevern i fengslene til høring blant forbundets lokale foreninger og avdelinger i kriminalomsorgen.

I denne rapporten, som er gjort på oppdrag fra Helsedirektoratet, ble det nemlig foreslått å gi enkelte innsatte på spesielle betingelser gratis sprøyter av smittevernhensyn.

Full enighet

NFF mener at kriminalomsorgen skal hindre ulovlig innførsel og bruk av rusmidler i enhetene og legge til rette for at de domfelte får hjelp til rehabilitering. Gjennom ulike tiltak skal kriminalomsorgen bidra til at domfelte får hjelp til å leve et liv uten bruk av rusmidler og kriminalitet.

Alle NFFs foreninger og avdelinger som har avgitt høringssvar mener at utdeling av sprøyter ikke er forenlig med det arbeidet kriminalomsorgen bedriver i dag, både med hensyn til kontrolltiltak og motiverende og rehabiliterende tiltak.

Ingen er blodsmittet

NFF mener det heller ikke er noe tallmateriale som tilsier at det er behov for noen endring av praksis.

Statistikken viser nedgang i bruk av heroin og en økning i misbruk av legale medisiner. Samtidig beslaglegges det færre brukte sprøyter enn tidligere.

Det er ikke påvist ett eneste tilfelle hvor innsatte er blodsmittet under fengselsoppholdet, hevder NFF i sitt høringssvar til Helse- og omsorgsdepartementet.

Økt tilgjengelighet = økt forbruk

Et tredje viktig argument for NFF mot forslaget er at bedre tilgjengelighet gir økt forbruk.

Hvis sprøytene er tilgjengelige i enhetene, trenger man kun å innføre rusmidler.

NFF mener det også er grunn til å tro at presset om å smugle inn rusmidler kan øke mot de som har permisjoner og de som skal inn til soning.

At noen misbruker rusmidler, påvirker også andre innsatte, både med tanke på motivering og fare for eget misbruk.

Undergraving

NFF er altså på ovennevnte grunnlag, som NFF mener bør være tungtveiende, imot at det innføres nye retningslinjer for smittevern i fengslene som gir de innsatte tilgang til sterile sprøyter og spisser.

Forbundet ser på forslaget som uakseptabelt og vil undergrave kriminalomsorgens arbeid med en helhetlig russtrategi, hvor utgangspunktet er at innsatte skal motiveres til å avstå fra rusmidler.

Skadelig for samarbeidet

NFF mener at en ordning med gratis sprøyter legaliserer bruk av narkotika under fengselsoppholdet.

En sånn ordning vil skade et tillitsfullt samarbeid mellom ansatte i helsetjenesten og ansatte i kriminalomsorgen, et samarbeid som ifølge NFF er viktig i arbeidet mot bruk av narkotiske stoffer i fengslet.

Annonse

Flere saker

Annonse