JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Var politisjefens sexobjekt

Politikvinnen ble sextrakassert på det groveste av sin sjef. Da boblen sprakk, dukket det opp flere rystende historier.

Nå fillerister en domstol denne formen for ukultur i politiet, skriver Dagsavisen.

I en prinsipielt viktig avgjørelse, avsagt av Trondheim tingrett, tar norsk rett et kraftig oppgjør med politisjefer som sextrakasserer ansatte.

Sjokkert dommer

I fagbladet Politiforum, som utgis fredag, snakker politikvinnen for første gang ut om den 50-årige politisjefens sextrakassering av henne. Han var divisjonsleder i sitt politidistrikt og hele avdelingen dro på hyttetur i etterkant av store belastninger på jobb. Politikvinnen, som er i 30-årene, var nestleder for avdelingen.

Turen skulle være en kombinasjon av sosialt samvær, sportslige aktiviteter og såkalt «teambuilding». Alle andre enn politikvinnen drakk alkohol. Et stykke ut på kvelden bestemte hun å legge seg til å sove i en åpen hems i etasjen like over der festen pågikk. Hun hørte da sin egen sjef si til de andre politifolkene at hun burde vært skjenket full og seksuelt utnyttet. Det groveste forslaget sjokkerte tingretten: «Særlig gjelder dette uttrykket «skjenke henne full og ta henne i toeren», skriver dommeren som mente dette lå nært opp til å beskrive et straffbart forhold.

Politikvinnen hadde vært ti år i politiet, blant annet som medlem av distriktets Utrykningsenhet og leder av en innsatsgruppe.

– Jeg ble sjokkert. Hvorfor sa han dette? Hvorfor snakket de om å hente meg ned fra soverommet? Ikke det at jeg ble livredd, men jeg følte det som veldig ubehagelig å bli tema for en slik samtale, sier kvinnen som ikke tok det opp der og da fordi hun oppfattet at både sjefen og kollegene var svært beruset.

Normsettende dom

Etter hytteturen tok hun opp den rystende hendelsen. Divisjonssjefen sa unnskyld, men politimester og politistasjonssjef koblet inn ansettelsesrådet som vedtok varig degradering av politiførstebetjenten. Han mistet dermed sjefsstillingen og gikk kraftig ned i lønn. Han tok saken til retten og krevde oppreisning. I stedet møtte han en knusende dom i Trondheim tingrett. «Det dreier seg om politileder som har seksuelt trakassert en underordnet og som i likhet med mange av sine underordnede heller ikke i ettertid synes å ha forstått konsekvensene av og fullt ut tatt ansvar for det som skjedde», heter det i dommen.

Ble vendt ryggen

– Etter så mange år i yrket vet jeg hva mannfolk er, men følte meg utrygg og skuffet. Jeg hadde jobbet beinhardt for å få tillit som yngstemann og kvinne. Og så gjør min egen sjef dette mot meg. Og det overfor dem jeg skal lede i kritiske situasjoner. Faktisk trodde jeg de hadde mer respekt for meg etter innsatsen jeg har lagt inn, sier politikvinnen som ble frosset ut da hun sa fra.

– Jeg opplevde også at enkelte snudde ryggen til meg da jeg kom på vakt, og at andre gikk fra spiserommet når jeg kom inn, sier kvinnen som mener politifolk må tåle å stå til rette for gale ting de gjør, også mot kolleger.

I ettertid har en del politikvinner tatt kontakt med henne.

– De har fortalt om hendelser som er langt verre, men de har ikke tort å melde fra, sier kvinnen som reagerer på at det lokale ansettelsesrådet hevdet at seksuell trakassering ikke er noe problem i politiet.

– Må fram i lyset

Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er glad for at sextrakasseringen ble avslørt. Men han frykter flere kvinner i politiet rammes.

– Dette var en stygg sak, og dommen er knusende i forhold til han som begikk sextrakasseringen. Nå finnes det ingen undersøkelser som viser hvor stort dette problemet er i politiet, men jeg nekter å tro at det ikke finnes flere slike saker som ikke har kommet opp til overflaten. Kanskje ikke like alvorlige, men likevel så grove at de burde vært framme i lyset, sier Johannessen. Han mener det er nødvendig å få slike saker fram i lyset for å komme problemet til livs. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse