JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stabilt borgerlig flertall

Tre uker før valget viser meningsmålingene et klart borgerlig flertall på Stortinget.

Frp ligger an til å gjøre et brakvalg og blir trolig langt større enn de tre «Bondevik-partiene».

Et gjennomsnitt av de tolv meningsmålingene som har vært så langt i august, viser forholdsvis små bevegelser i oppslutning om partiene siden forsommeren. Arbeiderpartiet ligger på 32,0, mens Fremskrittsparti får 26,5 prosent.

Valgresultatet for de to partiene i 2005 var henholdsvis 32,7 prosent og 22,1 prosent. Høyre har et snitt på 14,0 prosent, godt over noen enkeltresultater nede på 11-tallet.

Mandatfordelingen gir 88 på borgerlig side og 81 for de rødgrønne, inkludert to mandater fra partiet Rødt. Frp får hele 49 representanter, opp hele 11 fra dagens 38. Bondevik-partiene får til sammen 39 mandater.

Mindre enn Bondevik

Kravet fra enkelte hold om at de tre i det minste må være større enn Frp for i det hele tatt å tenke på et felles regjeringsprosjekt, er dermed ikke innfridd. De tre er med dette resultatet mindre enn Bondevik-II-regjeringen med sine 42 representanter i ryggen.

Valgforsker Frank Aarebrot er overrasket over at det er så lite bevegelse i velgermassen. Han mener de aller fleste partiene har mye å hente på en mobilisering, bortsett fra Fremskrittspartiet som har en trofast velgermasse.

– Frp er fullmobilisert. Godt over 80 prosent av dem som stemte Frp sist, sier de vil gjøre det samme nå. For de andre partiene er prosenten langt lavere. De har mye å hente, men valgkampens første uke viser stor treghet i velgermassen, sier Aarebrot til NTB.

Han vil bli svært overrasket dersom det ikke neste uke blir forskyvninger, særlig på bakgrunn av de store partilederdebattene på fjernsyn.

De rødgrønne mister

I forhold til valgresultatet fra 2005 mister alle de tre regjeringspartiene mandater. Ap faller fra 61 til 59, SV mister fire og går fra 15 til 11 og Sp går fra 11 til 9.

De 12 målingene som har vært offentliggjort hittil i denne måneden, viser stor spredning for de enkelte partiene. Avviket er størst for Fremskrittspartiet, med en laveste notering på 24,4 prosents oppslutning i målingen gjort av Respons for Aftenposten og en høyeste på 28,6 prosent hos ANB,

For Arbeiderpartiet er også spredningen stor, fra 30,4 prosent som det laveste hos Opinion og InFact og 33,9 som det høyeste nivået hos TNS Gallup i TV 2.

Høyre varierer mellom 11,3 prosent hos Norstat i NRK og 16,4 prosent hos Respons og InFact i henholdsvis Aftenposten og VG. For SV er spredningen mye mindre, fra 6,3 prosent til 7,9 prosent, alt godt under resultatet fra 2005 på 8,8 prosent.

Partiet Rødt synes å komme sterkt med bare tre uker igjen av valgkampen og har de siste tre månedene vært inne på Stortinget. Snittet for august viser at partiet får inn to representanter, Erling Folkvord fra Oslo og Torstein Dahle fra Hordaland. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse