JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Første riksmeklingskvinne

Tidligere Ap-statsråd Kari Gjesteby (62) blir Norges første kvinnelige riksmekler.

Gjesteby kommer fra stillingen som direktør i Norges Bank. Hun ble utnevnt i statsråd fredag og tiltrer 1. september. Gjesteby overtar jobben etter Svein Longva, som døde i april.

– Kari Gjesteby nyter stor tillit hos partene i arbeidslivet og har den nødvendige smidighet, autoritet og integritet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Han avviser at Gjestebys partibok hadde betydning for utnevnelsen og viser til at den tidligere handels- og justisministeren har hatt en rekke verv og stillinger i så vel privat som offentlig sektor. Hun er utdannet siviløkonom fra NHH og har vært mangeårig medlem av fagforbundet NTL.

– Jeg går til jobben med stor respekt for den viktige samfunnsposisjonen det er å være riksmekler. Hovedoppgaven er å hjelpe partene til å unngå konflikter, sier Gjesteby.

Åremålsstillingen som riksmeklingsmann har en varighet på tre år av gangen, og ble opprettet i 1916. Regjeringen har foreslått for Stortinget at stillingen skal endre navn til det kjønnsnøytrale riksmekler. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse