JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke riktig å sammenligne velferd og skatt

UNDERSØKELSE: – LO Media har fått de svarene de har bedt om. Det er ikke riktig å sette velferd opp mot skatt, sier Per Arne Olsen, 2. nestleder i Fremskrittspartiets Stortingsgruppe.

vibeke.liane@lomedia.no

Olsen mener det ligger feilaktige forutsetninger i spørsmålet om folk er villige til å betale noe høyere skatt for å sikre at dagens velferdsordninger.

– I løpet av to år har staten gått med om lag 550 milliarder kroner i overskudd. Samtidig vet vi at formueskatten representerer 1,4 prosent av de norske skatteinntektene. Å sette velferd opp mot skattelette er derfor ikke riktig, sier Olsen.

Han mener spørsmålet innebærer en oppfatning av at skattene må øke hvis skatteinntektene faller.

– Skattelette kan finansieres ved å stramme inn asylpolitikken, slik at Norge mottar færre grunnløse asylsøkere, eller ved å kutte i byråkratiet, hevder Olsen.

Det er først og fremst formueskatten Fremskrittspartiet vil til livs.

– Formueskatten koster landet 10 000 arbeidsplasser. En undersøkelse den svenske universitetslektoren Åsa Hansson ved Universitetet i Lund har gjennomført på OECD-landene, hevder Olsen.

Valgfriheten viktigst.

Norge topper FNs liste over verdens beste land å bo i og er et av verdens rikeste land.

– Hva mener Fremskrittspartiet at er galt med velferdssamfunnet vi har?

– Norge er et godt land å bo i, men det er flere ting som kan forbedres. Det er ikke godt nok når sykehjemsdekningen er redusert med syv prosent under den rød-grønne regjeringen. Med 270 000 i sykehuskø forteller det meg at velferdsstaten ikke holder mål, sier Olsen.

Han mener det er mange eksempler på at private og ideelle organisasjoner er bedre organisert enn institusjoner som er underlagt det offentlige byråkratiet.

– Det viktige for oss er ikke at private utfører en tjeneste, men at eldre og pleietrengende har valgfrihet. Eldre må kunne velge bort tjenester de ikke er fornøyd med, sier Olsen.

Han understreker at det ikke er et selvstendig mål for FrP at velferdstjenester skal utføres av private.

– Langt i fra. Vårt mål handler om at folk flest skal ha valgfrihet. For å oppnå det, må vi tillate at private og andre kan tilby tjenester. Uansett er det en klar forutsetning at det offentlgie har ansvaret for at tjenestene leveres og er i samsvar med kvalitetskravene.

Mer til barn og unge.

– Er det noe FrP ikke vil konkurranseutsette eller privatisere?

– Offentlige myndighetsutøvelse, kontrollmyndighet og tilsynsordninger må alltid være under full offentlig kontroll. Ellers er målet at folk flest sin velferd skal utføres på beste mulige måte for den enkelte. Om dette leveres fra offentlig eide eller private selskaper er underordnet for oss, sier Fremkrittspartipolitikeren.

Olsen mener kultur-Norge vil bli fornøyd hvis Fremskrittspartiet kommer til makta.

– Vi vil styre mer av dagens kulturkroner til barn og unge, samt til frivillige organisasjoner. Vårt kulturbudsjett ligger om lag på nivå med Bondevik-regjeringens. VI registrete ikke protester fra kultur-Norge da.

Opptatt av lønn.

Fremskrittspartiet vil endre lovverket slik at det skal bli lettere for arbeidsgivere å ansette arbeidstakere på midlertidige kontrakter. Hva er så bra med ikke å ha fast jobb?

– Spørsmålet er både forfeilet og politisk ladet. Poenget er at midlertidige ansettelser er en sikker vei inn i arbeidslivet, for blant annet ungdom. Å få en fot innenfor arbeidsmarkedet gir erfaring, erfaring gir jobb.

Han understreker at partiet er opptatt av å sikre de ansatte gode lønns– og arbeidsvilkår:

– I mange tilfeller er private en bedre arbeidsgiver enn det offentlige, ikke minst i forhold til lønnsnivå, hever Olsen.

Annonse
Annonse