JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over halvparten støtter likelønnspott

UNDERSØKELSE: En likelønnspott har støtte i over halvparten av befolkningen. To av ti er negative til at staten skal bidra med penger til å jevne ut lønnsforskjellene i offentlig sektor.

vibeke.liane@lomedia.no

52 prosent av de spurte svarer at de er ganske/svært positive til at staten skyter inn ekstra penger i tariffoppgjøret for å bedre kvinnelønningene. 22 prosent av de spurte er nøytrale. Det kommer fram i en undersøkelse som Opinion har gjort blant 1 000 tilfeldig valgte nordmenn for Aktuell.

Ikke overraskende.

Morten Øye, leder i LO Stat er ikke overrasket over resultatet, og mener at det har skjedd en holdningsendring.

– Bevisstheten om at det er nødvendig med tiltak for å sikre likelønn mellom menn og kvinner har fått mer støtte i befolkningen. Jeg er sikker på at motstanden hadde vært enda større hvis man hadde stilt spørsmålet for noen år siden.

Også forbundsleder Turid Lilleheie i Norsk Tjenestemannslag er glad for at Likelønnskommisjonens forslag har solid støtte i befolkningen.

– Skulle bare mangle. Vi lever i et demokratisk land, likelønn burde være en selvfølge, sier hun.

Laber mannestøtte.

Forslaget fra Likelønnskommisjonen har bare støtte blant 33 prosent av mennene.

Kun 14 prosent av mennene er svært positive til en likelønnspott i staten, 25 prosent er ganske positive.

Kvinnene stilte seg langt mer positive til spørsmålet.

32 prosent av kvinnene er svært positive til en likelønnspost, like mange er ganske positive. Spørsmålet har dermed støtte blant 64 prosent av kvinnene.

Dobbelt så mange kvinner er positive til en såkalt kvinnepott som menn.

Lilleheie sukker over den labre støtten fra mennene.

– Det betyr at vi kvinner må ta styringen hvis vi skal få dette til.

Mest støtte blant eldre.

Størst er støtten blant de som har stått lenge i arbeidslivet.

58 prosent av de spurte over 50 år positive til en egen likelønnspott. Blant de spurte under tretti år er oppslutningen 41 prosent.

– De unge har ikke fått brynt seg nok på undertrykkingsmekanismene i arbeidslivet, og tror at arbeidslivet er rosenrødt. De kommer nok til å endre holdningen til spørsmålet etter hvert, tror Lilleheie.

Hun får følge av Morten Øye.

– De unge har ikke fått problemstillingen under huden ennå. De syns kanskje at de tjener dårlig selv, og har kanskje ikke lyst til å se at eldre og bedre lønte kvinner blir prioritert foran dem, sier han nøytralt.

Skeptiske Oslo-folk.

I Oslo har forslaget om likelønnspott i staten støtte blant 49 prosent av de spurte. På Østre Østlandet er støtten 48 prosent. Støtten er høyest i Nord-Norge hvor 58 prosent er positive.

– Det er mange mennesker i høytlønnsyrker her i Oslo og tettstedene rundt, kanskje derfor de er mer skeptiske. Jeg tviler på om likelønnspott er samtaletema blant økonomer og jurister, funderer Øye.

Folk i Oslo er mest skeptiske til likelønnspott.

Over kvartparten (26 prosent) av de spurte er ganske negative eller svært negative i Oslo, mens kun elleve prosent av de spurte har samme holdningen til likelønnspott i Nord-Norge.

Fjorten prosent er svært negative i Oslo, mens bare tre prosent svarer det samme i Nord-Norge.

Folk på Vestlandet er mest sikre på sine synspunkter. To prosent svarer at de ikke er sikre. I Nord-Norge er 10 prosent usikre på hva de mener om saken.

– Interessante svar, og det gir grunnlag for mye refleksjoner. Dette burde det forskes mer på, sier Øye.

Annonse
Annonse