JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sponheim ga klart olje-svar

Venstre-leder Lars Sponheim avviser konsekvent enhver oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

Da Naturvernforbundet konfronterte politikertopper med holdningen til vern og olje i nord og andre miljøspørsmål fredag, var Sponheim den som ga det klareste svaret.

– En regjering etter valget som går inn for oljevirksomhet Lofoten og Vesterålen kan ikke regne med vår støtte i budsjettbehandling eller andre spørsmål, sa Sponheim.

Urørte områder

– Vi må ha noen urørte områder som er vernet mot oljevirksomhet. Jeg har ikke samvittighet til å sitte i en regjering som går inn for oljevirksomhet i Lofoten eller Vesterålen. Jeg vil heller ikke hjelpe en slik regjering hvis den kommer og vil ha støtte i budsjettsaker eller andre spørsmål, sa partilederen.

Naturvernforbundet ville vite om de fire partiene som deltok i debatten vil ha oljevirksomhet i nord. Ikke overraskende kom det klare nei fra Venstre og SVs Kristin Halvorsen, mens Høyre og Frp sa ja. Med noen forbehold.

– Vi skal ta hensyn til miljø og fisk, men vi mener at dette kan løses, sa Høyre-leder Erna Solberg.

Frp: Stiller krav

Frps miljøpolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen var også klar på at partiet vil åpne for oljeleting. Han mener at bedre teknologi og oljevern vil gjøre leting og utvinning stadig tryggere.

– Men vi vil sette krav til oljevirksomheten, for eksempel at den skal skje lengre fra land og at ilandføringen skal foregå der det er minst utsatt. 40 år med oljevirksomhet i Norge viser at når vi stiller krav til oljeindustrien, så klarer den å oppfylle dem, sa Solvik-Olsen.

Mot olje i nord

Landsmøtet i Naturvernforbundet pågår i Bergen i helgen, og kamp mot oljevirksomhet i nord står på topp blant sakene.

Leder i forbundet, Lars Haltbrekken, åpnet landsmøtet fredag med et kraftig angrep på dem som vil åpne for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Han kritiserte blant annet fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) for at hun vil gjøre bedre oljeberedskap i nord avhengig av et ja til oljeboring.

– Det er å drive utpressing overfor kystbefolkningen, sa Haltbrekken.

Da partiledere og andre topper besøkte landsmøtet, var det liten tvil om hvor sympatien hos møtedeltakerne lå. Men også Høyres Erna Solberg og Frps Solvik Olsen fikk høflig applaus.

– Gambler ikke

SV-leder Kristin Halvorsen var den som fant tonen på landsmøtet best, særlig da hun likhet med Sponheim klart avviste oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen.

– Det er fordi SV er i regjeringen at ikke utbyggingen allerede er i gang. Vi må hindre utbygging for evig, sa SV-lederen.

Hun avviste at bedre teknologi og bedre oljevern kan redde områdene hvis det skjer et stort oljeutslipp, og viste til at området har enestående fiskeressurser og noen av verdens viktigste fuglefjell.

– Vi gambler ikke med slike verdier, sa Kristin Halvorsen og fikk kraftig applaus fra landsmøtet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse