JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener SFO blir dyrere med Frp

– Skolefritidsordningen blir 40 prosent dyrere dersom Fremskrittspartiet får makta.

Det hevder SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen. Hun slår i bordet med offisiell statistikk over SFO-betaling i landets kommuner.

– Hvis SFO drives til selvkost, vil foreldrebetalingen på landsbasis øke med over 40 prosent i snitt. I enkelte kommuner vil SFO-prisen bli på over 5.000 kroner, sier Kristin Halvorsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Til selvkost

SV-lederen viser til Fremskrittspartiets lokalpolitiske prinsipprogram for perioden 2007-2011. Her står det følgende å lese: «Fremskrittspartiet vurderer ikke skolefritidsordningen som en kommunal kjerneoppgave. Det betyr at skolefritidsordningen selvkostfinansieres av foreldrene».

På Fremskrittspartiets nettsider står det at SFO-tilbudet skal være et selvfinansierende tilbud om barnepass. Heller ikke i arbeidsprogrammet står det noe som opphever standpunktet om at SFO skal selvkostfinansieres.

– Jeg håper at Fremskrittspartiet presiserer hva partiet mener før valget og ikke venter til etter valget. Småbarnsforeldrene har krav på et svar. For mange kan dette bli en stor regning å ta, sier Halvorsen.

Avviser kritikken

– Det er bare tull å hevde at SFO blir 40 prosent dyrere dersom Frp får makta. Vi har eksempler på SFO-ordninger som både er billige og bra, sier skolepolitisk talsmann Anders Anundsen i Frp.

– SFO er ikke dyrere i de kommunene hvor Frp styrer, så det blir ikke noen sjokkregning dersom vår politikk gjennomføres. Halvorsen kommer med skremselspropaganda i kjent stil, sier Frp-talsmannen.

– Men prinsippet om selvkostbetaling fra foreldrenes side gjelder fortsatt?

– Det er utgangspunktet vårt, men det er opp til kommunene selv å ordne SFO-tilbud og avgjøre hvordan dette skal finansieres. Kommunene kan for eksempel tilby gratis lokaler til SFO som for eksempel drives av frivillige organisasjoner. Men vi vil ikke blande SFO inn i skolens drift, slik Ap og SV går inn for, sier Anundsen.

Vil ha makspris

Kristin Halvorsen gjør det klart at SV vil gå andre veien med SFO.

– SV går inn for at alle skal tilbys en time gratis SFO daglig, og så skal makspris for det øvrige tilbudet være 1.750 kroner, sier Halvorsen.

Hun ønsker videre at det skal tilbys leksehjelp, fysiske aktiviteter og kulturaktiviteter i gratistimen.

– Videre må kvaliteten på SFO-tilbudet bli bedre, sier Halvorsen og poengterer at det må stilles krav til pedagogisk ledelse og hvem som skal utføre leksehjelpen. (ANB)

Annonse
Annonse