JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisetiltak fra Helga

Statsrådene Helga Pedersen (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp) hadde med seg 250 millioner kroner i kriselån til fiskeindustrien med seg til Husøy lørdag.

Der ble de møtt med krav om at staten må ta risikoen.

Tiltaket er rettet inn mot den delen av fiskeindustrien som i vinter kjøpte dyrt og nå sliter med å få avsetning for torsk og saltfisk der prisene har falt kraftig.

– Dette er viktige tiltak for å forhindre konkurser i den delen av fiskerinæringa som sliter. Regjeringen lytter og tar ansvar, sier Pedersen og Navarsete.

Lånene vil bli gitt på ordinære vilkår hos Innovasjon Norge. Med rekordlave renter vil de fleste være i stand til å håndtere likviditetslånene, framholder fiskeriministeren. Hun sier seg bekymret for at mottakskapasiteten blir redusert i torskefisket neste sesong. Ordningen skal ikke dekke tap industrien allerede har hatt.

For sent

Krisetiltaket ble godt mottatt da de lørdag ble debattert på det som er karakterisert som Fiskeri-Norges viktigste talerstol – det fiskeripolitiske seminaret under Husøydagan på Senja.

Høyres Jan Tore Sanner og Fremskrittspartiets Per Sandberg karakteriserer tiltakene som for puslete og som åpenbare valgkamputspill med store svakheter. Sanner er ikke fornøyd med at industrien selv må stille garantier for å få likviditetslånene-

– Det er selvsagt positivt at regjeringen endelig gjør noe etter å ha slept beina etter seg i lang tid. Men når staten først introduserer en ordning, bør de stå for hele ordningen, ikke skyve ansvaret over på bankene, sier Sanner.

– På mandag

Frp-nestleder Per Sandberg sa seg forbauset over at statsrådene lanserte et tiltak som skal fremmes for et storting som ikke møtes før i oktober.

– Det er for seint. Regjeringen har somlet, og venter til tre uker før valget med å stille 250 millioner kroner til rådighet i likviditetslån. Det er ikke nødvendig å vente på Stortinget. De bør gjennomføre dette allerede på mandag, det har de hele panelets støtte for, tordnet Sandberg.

Ikke råd

Magnar Pedersen, som er konsernsjef i Nord-Norges største fiskerikonsern, Nergård AS, sier at 250 millioner kroner omtrent er det omfanget industrien selv har bedt om. Han er mest opptatt av betingelsene som stilles til likviditetslånene.

– Vi står først og fremst over for en prisfallkrise på alle torskeprodukter. I de krisetiltakene som kom tidligere i vinter er det flere ordninger som er gode på papiret, men som industrien ikke har råd til å benytte på grunn av garantikrav.

– Jeg er redd for at Helga Pedersen må banke hardt i bordet overfor byråkratiet som utformer reglene, ellers har vi ikke råd til å benytte oss av ordningen, sier Magnar Pedersen.

Ikke statsstøtte

Statsrådene Helga Pedersen og Liv Signe Navarsete framholdt at regjeringen har strukket seg så langt de kan uten å komme på kant med regelverket for statsstøtte.

– Vi må ikke gjøre det verste i det bestes tjeneste. Hvis ESA og EU finner tiltakene i strid med reglene for statsstøtte, kan det få store konsekvenser for markedsadgang, advarte Helga Pedersen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse