JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Erna overdriver

Høyre-leder Erna Solberg får gjennomgå for påstanden om at en av fem norske avgangselever ikke kan lese og skrive.

Solberg har flere ganger uttalt at hele én av fem norske avgangselever ikke kan lese og skrive skikkelig, sist under partilederdebatten på NRK i forrige uke:

«Vår største sosiale utfordring i Norge er at vi har en skole som sender én av fem barn ut av norsk skole uten å kunne lese og skrive ...», uttalte Høyre-lederen.

Forsker Astrid Roe, som er ansvarlig for de norske leseprøvene og dermed også ansvarlig for den norske delen av den internasjonale elevmålingen Pisa, hevder imidlertid at dette er feil, og er opprørt over påstanden:

– Dette går jeg overhodet ikke god for, og det hun sier, er direkte feilaktig. Det er praktisk talt ingen analfabeter blant norske 15-åringer, sier Roe til NRK.

– Drøy overdrivelse

Roe presiserer at Pisa-funnene fra 2006 viser at 22 prosent av norske 15-åringer ligger på nivå 1 på en skala som går til 5.

– Det betyr at disse tenåringene med stor sannsynlighet vil kunne få problemer i videre utdanning og i sitt yrkesaktive liv dersom de ikke får spesiell oppfølging for å bedre leseferdighetene. Men det betyr ikke at de ikke kan lese. Å si det er en drøy overdrivelse, sier Roe, og legger til at det ikke finnes undersøkelser som måler skriveferdigheter.

Høyre tar ikke selvkritikk for sine uttalelser om norske avgangselevers lese- og skriveferdigheter, og mener at det dårlige lesenivået hver femte elev har, i praksis er det samme som at de mangler forutsetninger for å oppnå både studie- og yrkeskompetanse.

– Hvis noen mener Høyres representanter bør gå over til å si «Norsk skole gir ikke 1 av 5 elever de grunnleggende forutsetninger for å nå målet om yrkes- eller studiekompetanse» for å høyne presisjonsnivået, så lever vi godt med det, heter det fra Høyre.

– For liten tid

Partiet har ingen planer om å trekke sin uttalelse om at en av fem ikke kan lese og skrive skikkelig.

– Hvis noen mener det skal være viktigere hvorvidt ordene «skikkelig» eller «godt nok» legges til bak utsagnet om 1 av 5, enn det faktum at 1 av 5 sviktes så får de leve med at Høyre mener det motsatte, skriver partiet, og presiserer at de er glade for at deres tolkning av resultatene fra internasjonale leseundersøkelser skaper debatt.

– Vi setter stor pris på at politikeres påstander sjekkes, det bidrar til en bedre debatt og en bedre valgkamp, skriver partiet.

Til NRK forklarer Høyre-leder Erna Solberg den forenklede formuleringen med tidspress.

– Det er ikke alltid man får god nok tid til å si det som er formelt riktig. I norsk politikk kommer man alltid til å forkorte noen uttalelser fordi journalister ikke gir deg tid til å snakke lenge nok i debatter, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse