JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir Frp en kald skulder

Klar melding på borgerlig side: Frp må ha flertall alene om de skal få gjennom sine usosiale kutt.

En samlet framstilling av Frp-kuttene i 2009-budsjettet, får Venstre-leder Lars Sponheim til å fornye sin garanti til velgerne om å holde Frp unna regjeringskontorene:

– Frp stiller seg slik at de må ha rent flertall. Det trenger de, skal de være i stand til å gjennomføre politikk så usosial som dette. Vi er uenige i disse voldsomme kuttene. Det er dette som gjør at jeg sier at vi verken kan sitte i en sånn regjering eller bidra til at det dannes en sånn regjering, sier Lars Sponheim til Dagsavisen.

Han mener Frps grunnleggende menneskesyn og ideologi gjør det umulig å samarbeide.

Spår økte utgifter

Frps tidligere budsjettforlikte Høyre snur også ryggen til Siv Jensen.

– Dette er gjenkjennelig Frp-politikk og viser betydningen av et sterkt Høyre. Kutt som rammer verdens fattigste og de svakeste gruppene i Norge er ikke forslag som vinner fram i et samarbeid med Høyre, sier nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner.

Han vil ikke kommentere hvert enkelt forslag fordi han «ikke vil sitte som revisor for Frp». En eventuell borgerlig valgseier ved høstens stortingsvalg vil like gjerne kunne gi økte utgifter til sosiale formål, mener Sanner.

– Vi må i større grad ta utgangspunkt i nødvendige reformer for å få folk ut i arbeid eller utdanning, snarere enn begynne med kuttelisten. Slikt kan på kort sikt bety større utgifter, men forhåpentligvis lavere på sikt, sier han.

Mest kritisk er Sanner til at Frp forsyner seg av oljefondet for å få regnestykkene til å gå opp.

– Det vil bety mindre penger til velferd i framtiden, slår han fast.

Uanstendig og skammelig

KrF-nestleder Inger Lise Hansen slår fast at Frps kuttliste er årsaken til at KrF ikke kan sitte i regjering med Frp.

– Man behandler ikke de vanskeligst stilte i samfunnet på en sånn måte. Alle disse kuttene viser hvorfor vi ikke kan sitte i regjering med Frp, sier Hansen.

Hansen påpeker at Frp hamrer løs om at integreringspolitikken har feilet.

– Det å fjerne norskopplæring og andre tiltak ved asylmottak, vil jo gjøre integreringen dårligere, sier Hansen.

At eldre innvandrere som kom sent til Norge skal måtte gå på sosialen framfor å få pensjon, at det skal kuttes i sosialhjelp, kvalifiseringsstønader, bostøtte og språkopplæring for samiske barn, karakteriserer hun som «uanstendig». Men kuttet i bistandsbudsjettet opprører aller mest.

– Vi har stått overfor en finanskrise som ikke rammer Vesten hardest. I fattige land handler dette om liv og død. Det er helt skammelig, slår Hansen fast, men trøster seg med:

– Dette blir ikke realitet, da må Frp ha flertall alene. (ANB)

Annonse
Annonse