JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hard kost i Chile

Militærpolitiet i Chile har arrestert og torturert tre arbeidere i lakseindustrien. Den brutale praksisen fra diktaturets dager ser ut til å fortsette overfor fagbevegelsen.

Bildene Magasinet har fått tilsendt fra chilensk LO, viser rygger med kutt og store blodutredelser. De tre arresterte, en av dem er gravid, har anmeldt militærpolitiet for å ha presset dem ned i en brønn, for å ha slått dem og truet dem.

Står samlet

Siden 2006 har det vært store konflikter og streiker i eksportnæringene i Chile – skogsindustrien, blant leiearbeidere i kobbergruvene, og blant sesongarbeidere i fruktproduksjonen. I lakseindustrien har det vært mange harde konfrontasjoner med enkelte arbeidsgivere, men denne gangen er arbeiderne samlet på tvers av foreninger og bedrifter.

Møtt med trusler

Bakgrunnen for konflikten er at tre fagforeninger innenfor AquaChile, landets største chilenskeide lakseselskap, krevde felles lønnsforhandlinger. I stedet ble de møtt med trusler.

Dette førte til at en gruppe arbeidere okkuperte en laksefabrikk i Calbuco, utenfor laksehovedstaden Puerto Montt i slutten av januar.

Direktørene har gitt et tilbud om lønnsøkning på drøyt 100 kroner måneden. Dette ble avvist av arbeiderne, ettersom lønnsnivået i dag bare ligger på eller litt over den offisielle minimumslønna på 1584 kroner måneden. Samtidig har eierne av lakseindustrien eventyrlige fortjenester.

Åtte anlegg okkupert

De siste dagene har konflikten økt i omfang og flere fagforeninger har kastet seg inn i stridighetene. Nå er også kaia i Quellon og seks oppdrettsanlegg okkupert. I tillegg har det vært demonstrasjoner flere steder i laksedistriktet.

Og militærpolitiet er hele tiden på plass for å skremme arbeiderne og forsvare eiernes interesser, skriver den chilenske fagbevegelsen i et solidaritetsopprop.

Annonse

Flere saker

Annonse