JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilbakeslag for Fjord Norge

Fjord Norge opplever en svikt på 10 prosent i antall gjestedøgn på Vestlandet hittil i år.

Administrerende direktør i Fjord Norge, Kristian B. Jørgensen, forklarer tilbakegangen med finanskrisen og mangel på markedsføringsmidler.

Tilbakeslaget på Vestlandet er så kraftig at turistbesøket i landsdelen er tilbake på 2007-nivå.

Merkes godt

Dette kommer etter en kolossal vekst i Fjord Norge på 23 prosent i årene 2004-2008. Veksten i resten av landet var den samme perioden på 7 prosent.

– I toppåret 2008 hadde vi totalt 7,3 millioner gjestedøgn på Vestlandet, hvorav 2,6 millioner var utenlandske besøkende, sier Jørgensen til NTB.

Svikten på 10 prosent er dermed så stor at den merkes godt på pungen for reiselivsaktørene i de fire fylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Reiser ikke

Det er USA og Asia som svikter så det monner i år. I tillegg svikter turistene fra Spania, England og Tyskland.

– Når folk er redd for jobbene sine, reiser de ikke. Reiselivsnæringen er veldig konjunkturfølsom. Den store svikten i engelske turister har også sammenheng med at båten mellom England og Bergen ikke går, sier Jørgensen til NTB.

Et annet trekk med denne sesongen er at tallet på buss- og gruppeturister har sviktet enormt, mens det har vært en liten økning i individuelle turister.

På sikt er Jørgensen optimist på Fjord Norges og norsk reiselivs vegne. Han håper og tror at det kommer en positiv endring i 2011.

Et lokomotiv

Fjord Norge er blitt et lokomotiv i norsk reiselivssatsing. Ifølge Jørgensen er de særegne norske fjordene et trekkplaster for 70 prosent av utlendingene som kommer til landet. Fjord Norge er også gitt status som Center of Expertise (NCE) og vil i årene som kommer få 130 millioner kroner i utviklingsmidler som skal brukes til å utvikle nisjeprodukter.

Det dreier seg om fire hovedområder i første omgang, som skiopplevelser, aktive opplevelser som rafting og sykling i naturen, kultur- og kunst samt vandring i den vestnorske fjellheimen. Senere kan det også bli aktuelt å utvikle den populære fisketurismen videre.

– Det er kombinasjonen fjorder og fjell, bosetning og gårdsdrift som gjør det vestnorske landskapet veldig annerledes og spennende, sier Jørgensen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse