JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Broa til urskogen

Kan en bro vekke begeistring? Ja, så absolutt.

Bare tenkt på alle broer til øyer på Vestlandet og nordpå, eller gamle steinhvelvbroer som Smedbroen ved Kongsberg. For ikke å snakke om den mer berømte Sukkenes Bro i Venezia eller Golden Gate Bridge i San Francisco. Men det er først og fremst en helt lokal gangbro jeg har i tankene. Daglig gleder jeg meg nemlig over broa fra Etterstad (i Oslo) som går over toglinja til Arnljot Gellines vei og urskogen!

I mine øyne er den arkitektonisk fullkommen. Ikke masse fiksfakserier, men en vakker bue som ser bra ut fra mitt stuevindu. Rekkverket virker solid, høyere rett over toglinja enn på sidene. Noen lyktestolper blir det også. Enda bedre ser den ut fra Høyenhallsiden, noe høyere over havet: Broa, Etterstad, Oslo by, et vakkert skue. Jeg har gått tur i oppi høydene der for ene og alene å beskue dette underverket i perspektiv. Steg for steg blir den bygd ut, og nå er det bare uker til den skal være ferdig. En trapp kommer til, så utbedring på den andre siden av toglinja, så utplaning, og et nytt lass med stein. Selve broelementet er for lengst på plass, det er all danderingen som tar tid. Det gjør ikke så mye, så lenge vi har noe flott å se fram til. Det skal bli vakkert rundt denne broa. Og hva fører den Etterstad-folket til? Jo, tro det eller ei: Urskogen, den urskogen som ligger mest sentralt i hele Oslo. En svært liten urskog, men et utrolig rekreasjonsområde med Alnaelva, store trær, små trær, vakre trær og falne trær. Og trapper med trestokker som trinn. Alnaelva skiller for øvrig Ekebergåsen som er en milliard år gammel fra Etterstad-siden, der bergartene «bare» er 500 millioner år. Her kan du gå vanlig tur, gå med staver eller jogge. Du føler et visst historisk sus når du går på turstiene, som for øvrig skal oppgraderes i retning Bryn.

Det må en bro til for å gi de nærmere to tusen Etterstadbeboerne mulighet for å komme seg ned i urskogen. Den gamle broa litt lenger opp begynner å bli stygg og falleferdig, da er det godt at den nye snart står ferdig. Virkelig noe å glede seg over når høsten etter hvert tar sommerens plass!

LO-Aktuelt nr. 12/2009

Annonse

Flere saker

Annonse