JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tro på noe annet

«Idealismen i det norske folk er økende, engasjementet i samfunnsspørsmål er økende, vi samles igjen til møter, til dialog og debatt. Noe er i ferd med å skje – i vår kollektive bevissthet.»

Slik innleder boka «100 års målene», om neste generasjons demokrati. Det er dialogen som er den store veien framover. Og det konkluderes med at det er et stort flertall i folket for å legge om samfunnets hovedretning fra å øke den materielle levestandarden til å øke livsgleden og livskvaliteten, samtidig som det materielle grunnlaget gjøres stabilt og bærekraftig. I følge undersøkelser som presenteres og som de fester sin lit til, ønsker 65 prosent at vi skal doble vår livsglede; 94 prosent mener at politikerne bør samle seg om de store utfordringene framfor å drive partipolitikk og 66 prosent vil ha visjonære og samlende ledere. Høyreleder Erna Solberg er blant politikerne som kommenterer boka. Hun viser til at norsk politikk i stor grad består av dialog og kompromisser. Og hun er kritisk til om det er mulig å samle alle mennesker rundt ett mål.

Debatten om hvilken retning samfunnet skal utvikles og hvordan vi organiserer det politiske demokratiet er både viktig og spennende. Slik sett er det verdt å lese boka. Men, gjør det med det samme kritiske blikket Solberg har benyttet. For både faktagrunnlag og mål er svevende.

Dag Andersen (red)

100års målene

Flux forlag

LO-Aktuelt nr. 12/2009

Annonse
Annonse