JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO bekymret for ungdomsledigheten

Arbeidsløsheten har ikke eksplodert slik mange fryktet. Like fullt er nesten 80 000 helt arbeidsløse. Utover høsten vil ledigheten øke ytterligere. Er LO tilfreds med regjeringens innsats for å sikre folk arbeid?

Verdensøkonomien er oppe i den alvorligste krisen siden 2. verdenskrig. I Europa er ledigheten over 9 prosent. Det er kommet gledelige nyheter om utviklingen i Norge. Økningen i ledigheten har bremset opp og har vært rundt 3 prosent de siste månedene. Dette skyldes mye den politikken som har vært ført.

Regjeringen har hittil håndtert krisen på en god måte. Moderat bruk av oljepenger over år har gitt rom for kraftig stimulans av økonomien direkte over offentlige budsjetter. Stimulansen over budsjettet tilsvarer 3 prosent av økonomien i fastlands-Norge. Få land satser sterkere.

I mange europeiske land har budsjettpakkene både vært små i forhold til utfordringene, og i stor grad bestått av ideologisk motiverte skattereduksjoner. Offentlige utgifter er langt mer effektive mot ledighet enn tilsvarende skattelette, hvor en del spares og ikke bidrar til stimulans. Regjeringen har satt inn ressursene der de gir mest effekt. Mye av tiltakene rettes mot bygg- og anlegg som er hardt rammet. For hver arbeidsplass som skapes her får vi i tillegg opp mot en arbeidsplass i næringer som leverer til sektoren. Regjeringen har også iverksatt mange andre viktige tiltak blant annet for å sikre næringslivet tilgang på kreditt.

Over 6 prosent av menn i alderen 20-24 år står uten arbeid. Ungdomsledigheten øker kraftig. Hva mener LO må gjøres for å stoppe denne utviklingen?

Økningen i ungdomsledigheten er spesielt bekymringsfull. Regjeringen har vært lydhør når det gjelder å ta vare på de som mister ordinært arbeid gjennom økning i antall tiltaksplasser, studieordninger og utvidelse av permisjonsordningen. Lærlingplassene må bli flere. NAV må settes i stand til å styrke ungdomsgarantien.

Hvordan vurderer LO sysselsettingen i tida som kommer?

Selv om utviklingen nå ser ut til å bli mindre negativ enn fryktet, er det ingen grunn til å avblåse krisen. Vi er avhengige av eksport. Europa er vårt viktigste marked. Så lenge markedene for våre produkter og tjenester ikke tar seg opp, vil vi fortsatt være en del av krisen. Dersom den internasjonale etterspørselssvikten vedvarer vil eksportrettet industri og næringsvirksomhet bli rammet hardere enn det vi har sett så langt.

Vi kan håpe at det verste er over men det er på ingen måte sikkert. Derfor kan ytterligere tiltak være nødvendig. For fagbevegelsen er arbeid til alle jobb nr. 1. En videreføring av kampen mot ledigheten er det viktigste også i neste stortingsperiode. Lav ledighet og jevn inntektsfordeling er avgjørende for å sikre et godt samfunn.

LO-Aktuelt nr. 12/2009

Annonse

Flere saker

Annonse