JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om vippe-Venstre

Sponheims uttalelser bringer Frp nærmere regjeringsmakt, mener Jens Stoltenberg.

Løgn og uverdig av statsministeren, raser Venstre-lederen.

Mye tyder på at Venstre-leder Lars Sponheim havner i en avgjørende vippeposisjon etter stortingsvalget og kan være med på å bestemme hva slags regjering Norge skal få. Sponheim kom i fjor vår med en velgergaranti der han lovet å ikke hjelpe en Frp-regjering til makten. Men de siste dagene har Venstre-lederen gitt flere intervjuer der han ikke avviser å samarbeide med en regjering der Frp er med fra sak til sak i Stortinget.

– Svekker garantien

Dette får statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til å reagere.

– Det er i og for seg nyttig at Sponheim er klar på det. Men det svekker den garantien han har gitt til velgerne. Jeg tror alle skjønner at det er forskjell på å innsette en regjering og å samarbeide fra sak til sak, men det faktiske, praktiske resultatet er likevel at Frp kan sitte i regjering. Kortere eller lengre tid, det vet vi ikke, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

– Så gjennom det Sponheim har sagt er Frp et langt skritt nærmere regjeringskontorene?

– Ja, Frp er nærmere regjeringskontorene ved at Venstre presiserer at de ikke utelukker å samarbeide fra sak til sak, mener statsministeren.

Sint Sponheim

Lars Sponheim blir kraftig provosert over påstanden om at hans uttalelser bringer Frp nærmere regjeringskontorene.

– Nei, tvert imot. Dette er blank løgn og uverdig av en statsminister. Jeg vet at han vet bedre, og vet hva som er sannheten. Dette er ren Ap-strategi, sier en sint Venstre-leder til Dagsavisen.

Sponheim mener han er blitt feilsitert og feiltolket når det gjelder uttalelsene om Frp.

– Min garanti er at vi vil bruke første anledning til å bli kvitt en regjering som inneholder ytterpartiene SV eller Frp. Jeg har sagt jeg ikke fremmer mistillitsforslag på Siv Jensens hårfrisyre, det må være en politisk anledning. Hvis regjeringens tiltredelseserklæring inneholder Frp-politikk, vil jeg fremme mistillit. Det skulle ikke være noe problem å finne en anledning. Frp står for en rekke usosiale kutt og kutt i bistanden.

– Krig mot Venstre

Sponheim mener det bare er Jens Stoltenberg som kan hjelpe en Frp-regjering til makten.

– Hvis det rødgrønne flertallet ryker, har Jens Stoltenberg to muligheter: han kan si «good bye» til sine regjeringspartnere SV og Sp og fortsette i mindretall uten å skifte regjering. Eller han kan gjøre det han har kommet nærmere og nærmere i denne valgkampen: Gå av og si til kongen at han skal snakke med Siv Jensen. Hvis Jens Stoltenberg gir opp sitt regjeringsprosjekt, blir han fadder for en Siv Jensen-regjering, mener Sponheim.

Venstre-lederen kommer også med en trussel om at det dårlige samarbeidsklimaet mellom ham og Stoltenberg kan gjøre det vanskelig for Ap å styre i årene framover.

– Få med dette: en statsminister som går til full krig mot Venstre, er en statsminister som aktivt velger bort muligheten til å manøvrere i mindretall med støtte fra Venstre.

Annonse

Flere saker

Annonse