JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruker mafiaparagrafen

Politiet bruker mafiaparagrafen mot flere av de 16 som er siktet for bedrageri mot DnB NOR og andre finansinstitusjoner.

Mafiaparagrafen åpner for at saker som kan betegnes som organisert kriminalitet, kan gi grunnlag for høyere straffer.

– Vi har valgt å bruke den fordi vi har skjellig grunn til mistanke om at dette er organisert, sier politiadvokat Anne Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

DnB NOR-ansatte

Fire ansatte i DnB NOR ble pågrepet i Oslo tirsdag, i tillegg til fire andre personer der én skal være tidligere ansatt i storbanken. De tre siste skal ifølge Finansavisen jobbe i andre finansinstitusjoner.

Samtidig pågrep politiet i Fredrikstad to personer, den ene ansatt og den andre tidligere ansatt i DnB NOR. Fra før sitter to personer i varetekt i Fredrikstad, mens fire tidligere pågrepne i byen er løslatt.

De fengslede i Oslo skal være menn i alderen 28 til 45 år, skriver Finansavisen. Flere av dem skal ifølge Dagens Næringsliv være kjent av politiet fra før.

150 millioner kroner

Verken politiet eller DnB NOR kjenner omfanget av bedrageriene. Det høyeste beløpet som så langt er omtalt av flere medier, er 150 millioner kroner.

Kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB NOR sier til NTB at banken anmeldte mistankene om lånebedragerier med bakgrunn i brudd på interne rutiner.

– Vi har i den senere tid gjennomgått og skjerpet alle rutiner, men det vil alltid være vanskelig å gardere seg mot eventuelle tillitsbrudd fra ansatte, sier Bentestuen som minner om at det foreløpig bare dreier seg om siktelser. Han advarer mot forhåndsdømming, til tross for at det er banken som selv har innlevert anmeldelse.

Hevder uskyld

Blant dem som hevder å være uten straffskyld, er klienten til advokat Amir Mirmotahari. Mannen er blant dem som ble pågrepet i Oslo tirsdag.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han har avgitt en grundig forklaring og stiller seg uforstående til siktelsen, sier Mirmotahari til Aftenposten.

Advokat Harald Otterstad er oppnevnt som forsvarer for en av de DnB NOR-ansatte som ble pågrepet tirsdag. Han avviser organisert kriminalitet.

– Min klient regner med å bli satt fri i dag. Han hevder ikke å ha gjort noe ureglementert, og avviser straffskyld, sier Otterstad til Aftenposten.

Han legger til at hans inntrykk er at hans klient er siktet for å ha handlet alene, og ikke vært en del av et stort nettverk.

Ikke-eksisterende

Flere medier skriver onsdag at flere av de siktede ble pågrepet på eller like utenfor arbeidsplassen tirsdag. Oslo-politiet opplyste tirsdag at det ble gjennomført flere ransakinger på forskjellige adresser.

Svindlene skal etter politiets mening ha skjedd ved at de finansansatte har innvilget dårlige lån mot betaling. I Oslo skal det ifølge Aftenposten blant annet ha vært gitt lånetilsagn på eiendommer som ikke eksisterer.

Samme navn

Sakene i Oslo og Fredrikstad etterforskes som separate saker, men etterforskningen samordnes.

Blant annet har samme navn dukket opp i begge sakene, og minst en av de siktede i Oslo er tidligere avhørt i forbindelse med bedragerisaken i Fredrikstad.

Svindelen skal ifølge Finansavisen ha pågått siden 2006, og mange av lånene skal også ha blitt misligholdt. Det skal også være mistanke om brannpåsettelser og forsikringssvindel. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse