JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbtrygghet avgjør partivalget

8 av 10 mener jobbtrygghet er viktig for partivalget. – For meg er det svært viktig, sier Matthias Sloreby. For fem år siden gikk han ledig i rundt et halvt år.

stig.christensen@lomedia.no

Det er Opinion som har foretatt undersøkelsen for LO Media. Den viser at jobbtrygghet er særlig viktig for de over 50 år. i denne gruppen svarer nesten halvparten at jobbtrygghet er svært viktig for partivalget. I hele befolkningen er det 49 prosent som sier jobbtrygghet er «ganske viktig» og 34 prosent sier det er «svært viktig» for deres partivalg.

Selv om Matthias Sloreby bare er 32 år, er mulighetene for en trygg jobb svært viktig når han skal bestemme hvem han skal gi sin stemme ved valget.

– Tiden som ledig var psykisk belastende, sier mannen som i dag har en god jobb.

Godt utdannet

Sloreby har både bachelor og en mastergrad fra Australia. Da han kom hjem senhøstes 2003 var det så som så med jobber. Han hadde strøjobber, samtidig som han søkte og søkte på stillinger han var kvalifisert og overkvalifisert for. Han gikk ledig i et halvt år og sendte over 100 søknader før han fikk napp. Når er han senior salgskonsulent i JCDecaux, et fransk selskap som driver med utendørs reklame.

–Å ha en trygg jobb er svært viktig. Det skal være plass for at alle i samfunnet får seg en jobb. Det er også viktig at de som er i arbeidslivet får anledning til videreskolering og etterutdanning, mener Matthias Sloreby. Han understreker viktigheten av at NAV og andre offentlige instanser bidrar til at folk blir aktive arbeidssøkere når de er uten arbeid. Det er for tiden vanskelig å få jobb innen reklame og mediemarkedet.

– Mange sitter i samme båt som jeg gjorde den gangen. 32-åringen forteller at han har kamerater som har blitt sagt opp på grunn av krisa.

– Det er tøft. Jeg tror ikke noen liker å gå på dagpenger eller sosialen.

– Hvordan opplevde du selv å være ledig?

– Det var kjipt, rett og slett en stor psykisk belastning, svarer Sloreby, som ikke bare sendte søknader i posten, men også leverte dem personlig på arbeidsplassene. Selv etter lang utdanning var det ikke bruk for han i den første tiden.

Søkte alt

– Etter hvert søkte jeg på alt mulig, tok lagerjobber eller hva det måtte være. Det kan være helt nødvendig i en periode og er mye bedre enn å gå ledig, mener han.

–Hvilke partier mener du ivaretar arbeidsplasser og dermed jobbtryggheten best?

Jeg mener den rødgrønne regjeringen har størst fokus på denne saken. Den andre siden, ikke minst FrP, snakker mye om individet. De dyrker de beste, men det er viktigere å ivareta de svakeste. Jeg har gått i klasse med mange smartinger. De har alltid klart seg bra, mener Sloreby.

–Norge har fått internasjonalt skryt for håndteringen av finanskrisa, samtidig som Norge ligger svært lavt i arbeidsledighet. Også sammenliknet med de andre nordiske landene ligger vi godt an (Norge har 3,1 prosent mot Finland og Sveriges 9 prosent og med Danmark på nærmere 6). Har det betydd noe for ditt partivalg?

–Jeg hadde bestemt meg for Arbeiderpartiet, men regjeringens håndtering av finanskrisa bare bekrefter det standpunktet. Jeg synes regjeringen og Kristin Halvorsen har håndtert krisa på en god måte. Jeg var i USA i ferien, og bare i den perioden tok banken to hus i den gata jeg bodde i. Det er stor forskjell på USA og Norge i så måte. Der borte merket jeg skikkelig hva krisa betydde for folk, sier Matthias Sloreby.

Ikke overrasket

Valgforsker Bernt Aardal er ikke overrasket over at jobbtrygghet betyr mye for folk. Men han advarer mot å overdrive betydningen av den klare tendensen i svarene. Han mener spørsmålet er på linje med: «ønsker du et miljø som har en bærekraftig effekt». (De fleste vil jo det). Valgforskeren mener spørsmålet kunne vært stilt annerledes, for eksempel «hvilke partier evner best å bekjempe arbeidsledighet?».

–Da hadde man fått tydeligere svar, og i den type spørsmål kommer gjerne Arbeiderpartiet best ut. «Jobbtrygghet» kan dekke litt mer, så her er det nyanser, mener Aardal. I den aktuelle undersøkelsen fra Opinion var det ikke noe oppfølgingsspørsmål av typen «hvilke partier mener du best ivaretar høy sysselsetting?» eller « hvilket parti bekjemper arbeidsledigheten mest effektivt?». I bakgrunnsmaterialet framgår det for øvrig at Høyre- og FrP-sympatisører legger nesten like stor vekt på jobbtrygghet som de rødgrønne.

Egne saker

Professoren mener det er viktig for partiene å få «sine» saker på dagsorden.

–Vi så at folks frykt for jobbene steg under finanskrisen, samtidig som Arbeiderpartiets oppslutning økte, sier han. Etter hvert ble situasjonen mindre dramatisk, renta gikk ned og folk fikk kanskje mer penger mellom hendene, noe som igjen kan ha påvirket partienes oppslutning.

Annonse
Annonse