JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lav ledighet kan gi renteøkning

En overraskende nedgang i arbeidsledigheten i juni kan føre til at Norges Bank kommer med en rask renteøkning.

Arbeidsledigheten utgjorde 3,0 prosent av arbeidsstyrken i juni, viser Arbeidskraftundersøkelsen (AKU). Den sesongjusterte arbeidsledigheten falt med 5.000 personer i perioden fra mars til juli. Etter en lang periode med økning av ledigheten overrasker tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Byrået selv peker på at reduksjonen så vidt ligger innenfor feilmarginen i AKU, som ligger mellom 5.000 og 6.000.

Til sammen 77.000 personer er arbeidsledige, ifølge SSB.

Opp i september?

På Norges Banks siste rentemøte antydet sentralbanksjef Svein Gjedrem at en renteøkning kan komme raskere enn tidligere anslått. De økonomiske analytikerne spådde at den første økningen kommer på rentemøtet i slutten av oktober. I ettertid har det kommet enda flere nøkkeltall som peker i retning av at norsk økonomi er på vei oppover.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier til DN.no at en rask renteøkning nå er ett skritt nærmere, men han vil avvente flere nøkkeltall før han eventuelt kommer med en ny renteprognose. Også sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, mener at det ikke er utenkelig at renteøkningen kommer allerede på Norges Banks septembermøte.

– Vi føler at dagens tall støtter opp om Handelsbankens syn om at det kommer en renteøkning i oktober, men den kan også komme allerede i september, sier Mork til DN.no.

Flere tall

Allerede torsdag kommer Nav med sine tall for arbeidsledigheten. Disse tallene vil trolig vise at ledigheten fortsatt øker. SSB skriver at foruten tilfeldige utslag i AKU-målingene kan forskjellen i de to målingene komme av at AKU ikke fanger opp like godt veksten i arbeidsledigheten blant nye grupper av innvandrere. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse