JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danmark forfaller

Det vil koste 50 milliarder å bringe offentlige bygg, veier, kloakker og andre anlegg tilbake til samme standard som før de borgerlige vant regjeringsmakten i Danmark i 2001.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, som kan sammenlignes med Fafo i Norge.

Manglende vedlikehold En rapport fra Foreningen av Rådgivende Ingeniører, FRI, som kom i fjor, tok også tidligere regjeringers unnlatelsessynder med i beregningen. FRI konkluderte at offentlige bygg og anlegg manglet vedlikehold for mellom 100 og 200 milliarder kroner, og at veier, jernbaner og kloakker ikke kan opprettholde sine funksjoner uten enorme investeringer.

AEs rapport kom tirsdag, samme dag som regjeringen la fram sitt utkast til statsbudsjett, med et underskudd på hele 86 milliarder danske kroner, mens statsbudsjettet for 2008 hadde et overskudd på 60 milliarder. Danske medier koker nærmest over av dystre forutsigelser og skarpe utfall.

Stoler på markedet - Vi har aldri før så fort gått fra en økonomisk situasjon som kan beskrives som høy sol til det som mest av alt ligner ekstremt uvær, sier Christian Heinig, sjefsanalytiker i Sydbank. Han trekker fram finanskrisa og følsomheten i dansk økonomi som hovedårsaker.

Fra venstre kritiseres regjeringen for alt for lenge å ha stolt på at markedet selv ville rydde opp, i stedet for å gripe til kjente styringsmekanismer som en rekke naboland har gjort.

Høyresida vil skjære i velferden Fra høyresida hevder den liberalistiske tankesmia Cepos at regjeringen går lenger i offentlig forbruk enn Anker Jørgensen som på 1970-tallet ofte ble beskyldt for å styre Danmark mot avgrunnen "på første klasse". Cepos krever nullvekst i offentlig sektor og nedskjæringer i velferden, mens det fra andre sider etterlyses en "vekstpakke" som kan skape jobber her og nå.

Situasjonen er langt fra så alvorlig som på 1970-tallet, da krisa skyldtes voldsomme hopp i oljeprisen, mener derimot Knud Heinesen som var finansminister under Anker Jørgensen.

Først til privat sektor - Risken den gang var at utlandet ikke ville fortsette å låne oss penger på akseptable vilkår. Det er langt fra situasjonen i dag, sier han.

- Så snart det kommer gang i økonomien igjen, vil arbeidskraften gå til den private sektor først. Men akkurat nå har vi både prosjektene og de ledige hender. Så det er bare å komme i gang, sier sjefanalytiker Martin Madsen ved AE..

Regjeringens økonomiske Råd, de såkalte økonomiske vismenn, kom allerede i vår med forslag om en vekstpakke på 30 milliarder kroner til å sette gang i vedlikehold og samtidig skape jobber i den kriserammede byggesektoren.

Langtidsledigheten bekymrer Fagbevegelsen, den politiske opposisjonen og nå også AE tilslutter seg forslaget. Bekymringen går spesielt på den eksplosive veksten i antallet langtidsledige det siste året.

- Vår frykt er at vi går inn i tider med markant høyere permanent ledighet. Og vi mister det vi har vunnet de siste årene på for eksempel å gi mange sosialhjelpmottakere en plass på arbeidsmarkedet. De pengene vi eventuelt gir ut nå til en ambisiøs vekstpakke med fokus på offentlige investeringer og oppkvalifisering av medarbeidere, kan vi spare senere. Om folk først har gått ledige i et år mens kvalifikasjonene ruster, er veien tilbake lang, sier Lars Andersen, direktør i AE.

Regjeringen hevder på sin side at den bruker alt hva remmer og tøy kan holde på "historisk høye" offentlige investeringer - 11 milliarder ekstra fra 2008 til 2010.

- Det ville være økonomisk uansvarlig å gå høyere, sier finansminister Claus Hjort Frederiksen.

- Dropp skattelettelser Opposisjonen påpeker at mesteparten av de 11 milliardene er investeringer som er avtalt forlengst, og oppfordrer regjeringen til å droppe de planlagte skattelettelsene for neste år og i stedet bruke pengene på en vekstpakke.

- At regjeringen nå stort sett bare setter tall på allerede inngåtte politiske forlik, er ikke handlekraft. Det er bare gjenbruk av gamle penger. Og det er et dypt skuffende svar fra finansministeren på en av de største økonomiske krisene i nyere tid, sier Thorkild E. Jensen, leder i Dansk Metal.

- Regjeringen prøver å tegne bildet av smalhans for dansk økonomi. Et bilde som skal gjødsle jorda for nedskjæringer og stramminger. Men det er råd til å bekjempe krisen, sier LO-leder Harald Børsting.

Sparte ikke i gode tider Den uavhengige avisen Information konstaterer på lederplass at det er lett å være etterpåklok. Men tar likevel sjansen:

- Det var en feil å ikke spare mer opp i de gode tidene. Skattestoppet og de ufinansierte skattelettelsene var en feil. Det var en feil å la husprisene stige så voldsomt, fordi man ikke ville beskatte gevinstene eller bare la skattene følge prisutviklingen. Og det var en feil å ikke investere massivt mens man hadde muligheten, i de deler av offentlig sektor som skal redde økonomien når den går ned igjen.

- Tonen skjerpes mot et voldsomt politisk oppgjør i høst, skriver den borgerlige avisen Berlingske Tidende.

Annonse

Flere saker

Annonse