JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyeste lønnsvekst på fem år

Den gjennomsnittlige årslønnsveksten fra 2006 til 2007 for alle grupper under ett er anslått til 5,4 prosent, den høyeste lønnsveksten siden 2002, ifølge TBU.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) la i formiddag fram en foreløpig rapport om utviklingen i forhold som lønninger og inntekter, priser og konkurranseevne. Rapporten bygger på foreløpig statistikk og anslag for 2007. Den vil derfor bli oppdatert med tall for lønnsutviklingen, lederlønn, forholdet mellom kvinners og menns lønn og annet om halvannen måneds tid.

– Rimelig jevnt fordelt

TBU fastslår at den gjennomsnittlige årslønnsveksten fra 2006 til 2007 var den høyeste siden 2002, og klart høyere enn gjennomsnittlig lønnsvekst på 4,7 prosent det siste tiåret. Ifølge TBU-leder Øystein Olsen var lønnsveksten i fjor rimelig jevnt fordelt mellom ulike lønnsgrupper.

I NHO-bedrifter er årslønnsveksten for industriarbeidere anslått til 5,25 prosent og 5,75 prosent for industrifunksjonærer. For bygg- og anlegg ligger årslønnsveksten på 5,5 prosent.

Årslønnsveksten for HSH-bedrifter i varehandelen er beregnet til 5,0 prosent. I finanstjenester er lønnsveksten i 2007 beregnet til 5,2 prosent.

Ansatte i staten og i kommunene kommer dårligere ut, med foreløpige anslag på henholdsvis 5 og 4,25 prosent. Årslønnsveksten for ansatte i undervisningssektoren er beregnet til 3,75 prosent.

Håper på et løft

Blant gruppene med lavest lønnsvekst er hotell- og restaurantarbeidere, med en årslønnsvekst på 4,25 prosent. Det er mindre enn gjenomsnittet de siste ti årene.

– Vi er opptatt av å løfte de lavlønte, spesielt lærlingene, som ofte blir utnyttet i dag. Men vi må også heve lønnsnivået generelt. Vi er en bransje med mange kvinner, mange har lav utdannelse, og mange tilhører minoritetsgrupper. Vi har også lav organisasjonsprosent sammenlignet med mange andre bransjer, sier Djevat Hisenaj, leder i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening, til NTB i dag.

– Målet vårt er å komme opp på 80 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Der er vi ikke i dag. Da må vi ha mer i prosenter enn andre grupper, sier Hisenaj.

Overhenget 2 prosent

TBU anslår det såkalte lønnsoverhenget til 2008 til 2 prosent, det vil si lønnsnivået ved utgangen av 2007 i forhold til gjennomsnittsinntekten for hele året.

Dette er høyere enn det gjennomsnittlige overhenget de tre foregående år som var på 1,5 prosent.

Økende prisvekst

Utvalget spår at prisveksten vil tilta i inneværende år. TBU anslår en gjennomsnittlig prisvekst på om lag 3,5 prosent fra 2007 til 2008. Den største usikkerheten i prisanslaget er knyttet til utviklingen i elektrisitetsprisene. Utvalget har lagt til grunn av disse på årsbasis vil øke med om lag 30 prosent fra 2007 til 2008. TBU viser også til at det er tendens til økte import-, råvare-, kraft- og matpriser internasjonalt.

Fra januar 2007 til januar i år økte konsumprisene (KPI) med 3,7 prosent, nettopp på grunn av økte elektrisitets- og drivstoffpriser.

God reallønnsutvikling

TBU anslår at reallønn etter skatt for alle lønnstakere under ett økte med om lag 4,5 prosent fra 2006 til 2007. Året før økte reallønna med 1,9 prosent.

– Reallønnsveksten for lønnstakerne var den høyeste vi har sett i Norge siden midten på 1970-tallet. Også for minstepensjonister økte pensjonen reelt med 4,5 prosent fra 2006 til 2007, sier TBU-leder Øystein Olsen.

Annonse
Annonse