JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot postdirektiv

Senterpartiet kommer til å stå beinhardt på sitt krav om å legge ned veto mot innføringen av EUs postdirektiv.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete går langt i å beskrive motstanden mot innføringen av EUs postdirektiv etter et møte med fagforbundet Postkom onsdag, hvor hun blant annet fikk overrakt et protestbrev fra 151 av landets ordførere. Hun vil likevel ikke gå så langt som å si at Sp vil fremme kravet som ufravikelig hvis de tre rødgrønne partiene skal forhandle om en ny regjeringserklæring til høsten.

– Det er klart at Senterpartiet ikke vil være med på et direktiv som til de grader svekker distriktenes interesser. Men før regjeringsforhandlinger er det eneste ultimatumet spørsmålet om EU-medlemskap, sier Navarsete til NTB.

Vekk med enhetsportoen

Implementering av EUs postdirektiv vil innebære fri konkurranse på ombæring av postsendinger under 50 gram, noe man antar vil få store konsekvenser for posttjenestene blant annet på kysten og i innlandet. Det vil mest sannsynlig også bety slutten på den norske enhetsportoen, som innebærer lik pris på postsendinger uansett hvor i landet mottakeren befinner seg.

Regjeringspartner SV har inntatt samme standpunkt som Sp, mens Arbeiderpartiet så langt har vært avventende med å ta standpunkt. Likevel snakker man ikke der i gården like høyt om man skal bruke reservasjonsretten mot direktivet eller ikke, men at det er uaktuelt å føre en politikk som svekker dagens posttjenester.

Utreder konsekvenser

Det skal utredes hvilke konsekvenser et veto mot direktivet kommer til å få, i tillegg til hvilke konsekvenser selve direktivet får. En løsning som er oppe til vurdering er en ordning der staten over statsbudsjettet kompenserer økonomisk for å utjevne pris- og kvalitetsforskjeller på posttjenester. En slik ordning blir for dyr, for tungvint og for uforutsigbar, mener Navarsete.

Stortingsrepresentant Torstein Rudihagen (Ap) deltok også på møtet med Postkom onsdag. Han er avventende med å flagge Aps holdning, men poengterer at reservasjonsretten er en reell rett Norge har.

– Jeg vil ikke si noe før vi har den nødvendige kunnskapen og innsikten. Men reservasjonsretten ligger der, og den er reell. Hvis direktivet strider med sentrale interesser, må man vurdere å bruke den, sier Rudihagen.

Flere direktiver

Arbeiderpartiet er uten tvil det mest EU-vennlige partiet i regjeringen, og har stilt seg mer positivt til å innføre direktivene fra Brussel. Det viste seg når det gjaldt innføringen av tjenestedirektivet, der Aps stortingsrepresentanter stemte på tvers av ønsket til LO og regjeringspartnerne. Både Sp og SV tok dissens under stortingsbehandlingen.

I løpet av kommende periode kommer debatten om både datalagrings- og helsedirektivet opp. Nok en gang møter SV og Sp motstand fra Ap.

– Vi kan ikke holde på med dissenser på vanskelige direktiver, vi må ha reell innflytelse på politikken, sier Navarsete.

I løpet av de siste fire årene har regjeringen blant annet fått på plass EUs omstridte regler om matsminke, tilsetning av vitaminer og medisiner i mat, pålegg om mer anbud i kollektivtrafikken og nye regler for merking av helsefarlige kjemikalier. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse