JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stemmer rødgrønt

Da hele Postkom-konferansen snudde ryggen til Liv Signe Navarsete, Torstein Rudihagen og Audun Lysbakken, var det ikke for å markere misnøye, men for å vise fram teksten på de nye, røde t-skjortene: "Stem rødgrønt".

may.berg@lomedia.no

Det var på slutten av valgkampkonferansen til Postkom i formiddag.

Etter at Liv Signe Navarsete, Sp, Torstein Rudihagen, Ap og Audun Lysbakken, SV, hadde sagt det de tillitsvalgte i salen var kommet for å høre:

At de er på Postkoms side i synet på EUs 3. postdirektiv, og at de støtter fagbevegelsen i kampen mot sosial dumping.

Forbundsleder Odd Christian Øverland var tilfreds med de rødgrønne etter konferansen, spesielt med det han fikk høre fra Arbeiderparti-hold.

Forbundet har kommet langt i å oppnå sine mål når Arbeiderpartiet nå har besluttet å utsette behandlingen av postdirektivet.

Ap nærmere SV og Sp.

– Arbeiderpartiet er nærmere de to andre rødgrønne partiene enn de noen gang har vært. At Ap går inn for å utsette postdirektivet, og bruke tida til å utrede konsekvensene er helt i tråd med det LO og Postkom har argumentert for. Så får vi håpe og tro at veien blir kort til det samme standpunktet som Sp og SV har tatt – at Norge må bruke reservasjonsretten. Men aller helst hadde jeg sett at de kom fram til et slikt standpunkt før 14. september. Det ville partiet score stort på blant de ansatte i Posten, sier Øverland.

Løfte til de ansatte.

Samferdselspolitiker Torstein Rudihagen lover at Arbeiderpartiet skal utrede konsekvensene av å si nei til direktivet.

– VI skal vite konsekvensene av å innlemme postdirektivet i norsk lovverk, og vi skal utrede konsekvensene av å bruke reservasjonsretten. I bunnen er det to viktige elementer: Like posttjenester til alle og de ansattes vilkår. Vi skal ikke bidra til å åpne for press på de ansattes rettigheter og sosial dumping, sier Rudihagen.

Reservasjonsretten.

– Det er vel og bra å utsette direktivet, men jeg skulle ønske at vi kunne gå samlet til valg på å avvise direktivet. Posten er en avgrenset sektor; hvis ikke reservasjonsretten i EØS-avtalen kan brukes her så finnes det ingen reservasjonsrett, sier SVs nestleder Audun Lysbakken, og får stor applaus fra salen for sin utfordring til Ap.

Rudihagen viser til Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om postdirektivet, der det blant annet heter at partiet vil opprettholde likeverdige posttjenester til lik pris over hele landet.

– Vedtaket henger kanskje litt i lufta, men kan likevel bli viktig. Skal vi stå på prinsippene om like posttjenester til lik pris over hele landet, kan det hende at eneste utvei blir å si nei til implementering av postdirektivet, og at vi følgelig må bruke reservasjonsretten, sier Rudihagen.

Ordføreropprop.

Liv Signe Navarsete kom på lynvisitt til konferansen, for å snakke Sps sak overfor Postkoms tillitsvalgte og for å ta imot oppropet mot postdirektivet som 151 ordførere landet rundt har undertegnet.

– Reservasjonsretten er reell, fastslår Navarsete.

Hun forsikrer de tillitsvalgte om Sp og regjeringens vilje til å ivareta posttilbudet og de ansattes rettigheter, og ber om drahjelp i valgkampen.

Og drahjelp får de. En rødgrønn regjering er eneste alternativ for å stoppe postdirektivet. Det er de tillitsvalgte i salen og politikerne i panelet veldig enige om.

– Jeg skulle bare ønsket at Ap var like tydelige som SV. Det trenger jeg når jeg skal drive valgkamp på arbeidsplassen, sier Postkom-tillitsvalgt Tove Brekke.

Annonse
Annonse