JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV ber om mer attføring

SVs Karin Andersen kritiserer sin egen regjering for å svikte de yrkeshemmede.

kjell.werner@anb.no

– Stortinget har bevilget penger til tiltak og sagt at dette er en prioritert oppgave. Nå er det opp til arbeidsministeren å følge opp, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Attføringsbedriftene har kapasitet til å gi tilbud til flere bare de får penger, sier Andersen.

Bakgrunnen for SVs-representantens bønn er ferske tall som viser at nesten 40.000 yrkeshemmede venter på attføringstiltak. De siste årene har det blitt stadig flere yrkeshemmede som står uten tiltak.

Regjeringen smykker seg nå med at ledigheten går ned, men glemmer å fortelle at flere yrkeshemmede står uten tilbud.

Nå er det over 87.000 yrkeshemmede med nedsatt arbeidsevne, mens det er 77.000 nordmenn som er ordinært arbeidsledige.

Er skuffet

Direktør Johan-Martin Leikvoll i bransjeorganisasjonen for attføringsbedriftene er skuffet og provosert over myndighetene.

– Politikerne er bekymret for økende uføretall i denne valgkampen. Det er for oss i Attføringsbedriftene vanskelig å forstå hvorfor politikerne ikke er like bekymret for køene av yrkeshemmede som venter på tiltak, sier Leikvoll til ANB.

– Vårt faglige råd til regjeringen har vært å vri tiltaksinnsatsen fra ordinært arbeidsledige til yrkeshemmede. Attføringsbedriftene har ledig kapasitet og kompetanse til å ta i mot 6.000 nye tiltaksplasser. Denne muligheten har Attføringsbedriftene kommunisert til regjeringen i lang tid nå, men ingenting skjer, sier Leikvoll.

Uførebombe

– Vi står foran en uførebombe om noen år hvis ikke flere yrkeshemmede får attføringstilbud raskt. Attføring og arbeid er dessuten den beste fattigdomsbekjempelse på lengre sikt, sier Leikvoll.

Han roser regjeringen for å ha bidratt til å holde arbeidsledigheten på et lavt nivå.

– Men nå må man ikke glemme de som sitter aller nederst ved bordet og som kan komme i jobb dersom de får målrettede attføringstiltak, sier Leikvoll.

Lønnsomt

– Hvis bare 10.000 flere yrkeshemmede kommer i jobb, og de beholder jobben i fem år vil den samfunnsøkonomiske besparelsen bli 10 milliarder kroner. Det viser regjeringens egne tall, sier Leikvoll.

– Dette er krevende innsats fra samfunnets side, men helt nødvendig hvis vi skal lykkes i å begrense veksten i antall unødvendige uføretrygdede.

August-tallene forteller at bare 55 prosent av de yrkeshemmede er i tiltak, mot nærmere 62 prosent samme måned i fjor. Yrkeshemmede blir alltid taperne i dårlige tider, sier han. (ANB)

Annonse
Annonse