JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får innsynsrett

Fellesforbundets og LOs protester er hørt. Regjeringa legger nå fram en forskrift som gir tillitsvalgte rett til å sjekke lønns- og arbeidsforhold hos underleverandørene og å be egen organisasjon om råd.

– Vi har fått fram en modell som alle kan være fornøyd med og som kan bli et godt grunnlag for å hindre sosial dumping, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle opplysninger

I følge ANB skal innsynsretten i praksis virke slik at de tillitsvalgte ber sin egen arbeidsgiver om å skaffe opplysninger om lønns- og arbeidsforhold hos underleverandørene.

Tillitsvalgte skal kunne kreve de samme opplysningene som Arbeidstilsynet vanligvis spør etter. Det vil si arbeidsavtaler, lønnslipper og timelister. Arbeidsgiver og tillitsvalgte skal avtale en kort frist for når arbeidsgiver skal utlevere opplysningene.

Gledelig

– Fellesforbundet er glad for at det nå ser ut til at Regjeringen har lyttet til fagbevegelsens innvendinger mot den foreslåtte innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke i en kommentar til opplysningene om forskriftene om innsynsrett.

– På bakgrunn av de opplysninger som så langt har kommet fram, vil jeg si at det viktigste for oss er at taushetsplikten ikke skal hindre den tillitsvalgte i å ta kontakt med egen organisasjon for å søke råd.

De nye forskriftene skal åpne for at tillitsvalgte uten hinder av taushetsplikten kan søke bistand hos rådgivere med juridiske, økonomiske, språklige eller andre faglige kunnskaper, herunder tariffavtalekompetanse.

– Ved å åpne for dette vil tillitsvalgte ikke lenger føle seg kneblet av taushetsplikten slik høringsforslaget la opp til, påpeker Bakke.

Flere tillitsvalgte kan sjekke

Det andre punktet Bakke synes er positivt, er at hvis det ikke er tillitsvalgte hos hovedleverandøren, flyttes innsynsretten ned et ledd i kontraktskjeden til eventuelle tillitsvalgte hos nærmeste underleverandør.

Forskriftene for innsynsrett skal legges fram i statsråd førstkommende fredag.

Annonse
Annonse