JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stjal NRKs fengselsdebatt

– Man blir sosialt amputert av å sitte i fengsel i årevis, sier fengselsinsatte Bjørnar Dahl som ble rikskjendis over natta da han deltok i en NRK-debatt om kriminalpolitikk.28.08.2009
08:52
16.12.2013 10:55

jan.erik@lomedia.no

Mandag 24. august er nok en dag Bjørnar Dahl (43) seint kommer til å glemme.

På direkte NRK-valgsending fra Oslo fengsel tok han rotta på og målbandt både justisminister Knut Storberget (Ap), tidligere statssekretær i justisdepartementet Rita Sletner (V) og nestleder Per Sandberg (FrP).

Særlig Sandberg fikk så den manglende, men berømmelige, hatten passet. Bjørnar latterliggjorde Fremskrittspartiets kriminalomsorgspolitikk.

Rosende omtale

I dagene etter vanket det da også mange anerkjennende bemerkninger på den sympatiske straffedømte i Oslo fengsel.

Oslo Røde Kors sendte blomster. Dagbladet spanderte et intervju, det samme gjorde fagbladet ”Journalisten”.

På et nettmøte etter sending kom det flere hyggelig meldinger til Bjørnar.

”Alle” mente at han stjal showet fullstendig. Endelig en som har peiling, som veit hvor skoen trykker, var omkvedet fra folk som er lei politikerprat, genrelt pisspreik og brutte løfter.

Savner politisk vilje

Det var informasjonsmedarbeider Knut-Erik Rønningen som koblet Bjørnar sammen med de NRK-medarbeiderne som to uker før sending begynte å forberede programmet.

Bjørnar har skrevet en lang artikkel om straffegjennomføring i ”Gjenganger’n”, internavisa til fangene i Oslo fengsel.NRK-journalistene syns det var noen gode poenger der og inviterte ham med i paneldebatten.

Det skulle de altså ikke angre på.

– Kriminalpolitikk opptar meg fordi det angår meg. Daglig treffer jeg mange skjebner som aldri skulle vært i et fengsel. Straffegjennomføringssystemet er tungrodd og altfor byråkratisk. Men det kunne vært gjort veldig mye med dette om det fantes mer politisk vilje, mener Bjørnar.

Medisinert til passivitet

Han forteller om en justisminister med navnet Knut Storberget som for ett år siden kom inn i Oslo fengsel med ei ny kriminalomsorgsmelding. ”Straff som virker” het meldingen.

Storberget kom ifølge Dahl med pomp og prakt.

– Men hva har skjedd på ett år? Jo, her i Oslo fengsel har det blitt vanskeligere å få permisjoner og aktivitetstilbudet er blitt gradvis dårligere. Vi får ikke penger til gitarkurs. Ganggutt-trimmen er kuttet ned betraktelig. Fengselsledelsen sier den ikke ønsker å støtte opp det den kaller en sterkmanns-kultur. Alt dette undrer meg. At innsatte vil ta vare på kroppen sin og få ut litt steam og aggresjon, må da være bare bra. Det gir roligere fanger og mindre medisinering. Nå blir fangene isteden medisinert til passivitet, sier han. Og legger til at han kjenner fanger som har lagt på seg 40 kilo på ett år.

Utspill av typen ”norske fengsler er like fine som hotell” fnyser Bjørnar av. – Flåsete, kaller han dette.

Følsomme for kritikk

Å sone en fengselsstraff skal være en frihetsberøvelse, men ikke noe mer. Og fangene har alle de rettighetene andre borgere har.

Bjørnar legger ikke skjul på at det er en del kritikkverdige forhold i Oslo fengsel sjøl om han ikke vil bruke dette mot Øyvind Alnæs, den nye direktøren som han mener er fangenes mann.

– Kan dere ikke klage om dere er misfornøyde med noe?

– Det er svært vanskelig. Og noen tillitsmannsordning får vi ikke lov til å ha. Da har jeg ikke noe annet alternativ enn å sende brev til Storberget. Det har jeg gjort flere ganger. Og Storberget svarer. Det liker førstebetjenten dårlig. I det hele tatt må vi være veldig varsomme med ikke å tråkke noen av de ansatte på tærne.

Mer enn sine handlinger

Bjørnar syns det er veldig hyggelig med alle de fine tilbakemeldingene han har fått etter fjernsynsdebatten. Han forteller at han nok ikke på forhånd helt skjønte hvilken eksponering han ble utsatt for.

– Det var en udelt positiv opplevelse. Jeg syns det er viktig å gi fangebefolkningen et ansikt. For vi er ikke våre handlinger, men mye mer nyanserte enn som så. Og vi blir sjelden eller aldri spurt om råd, sier han som skulle ønske at politikerne fulgte opp saker de lover å gjøre noe med også når det ikke er valgkamp.

Fengsel virker ikke

Bjørnar har sterke og faste meninger om norsk kriminalomsorg.

– Tilbakefallet til ny kriminalitet i Norge er på om lag 80 %. Det sier det meste om hvor vellykket rehabiliteringen i et fengsel er. Det er opplagt at noe må gjøres annerledes. Så hvorfor ikke ansvarliggjøre fangene? Gi oss egne penger sånn at vi kan kjøpe inn og lage maten vår sjøl. En sånn trening har vi bruk for når vi løslates, det er god rehabilitering. I stedenfor blir vi satt til å gjøre meningsløse aktiviteter som å male klesklyper. Når skal kriminalomsorgen lære at den må skape skikkelige arbeidsplasser og aktivitetstilbud til fangene? Noe nyttig vi kan lære noe av og bruke seinere i livet.

Aktivitetshus

Det er en kjent sak i kriminalomsorgsmiljøet at Oslo fengsel, landets største med 392 fangeplasser, i årevis har savnet aktivitetsplasser. Nå er det bevilget penger til et aktivitetshus. Men Bjørnar er ikke beroliget.

– Dette har de snakket om lenge, men det skjer ikke noe. Det gamle bygget som skal erstattes av et nytt aktivitetshus er ikke en gang revet. Jeg har hørt at pengene er trukket ut av budsjettet. Storberget har sagt det skal bygges et aktivitetshus, men ikke når dette skal bygges.

Individuelle tilbud

Bjørnar er tydelig på at Fremskrittspartiet (FrP) ikke er hans favorittparti.

Han syns FrP har et menneskesyn som er helt forkastelig. Og understreker noe mange fengselsansatte også har sagt lenge:

At strengere straffer gir en tøffere arbeidssituasjon for de ansatte - det skaper bare mer bitterhet, vold og faenskap.

– Forslagene til FrP er altfor enkle og virker ikke. Jeg skjønner ikke hvordan strengere straffer skal gjøre mennesker bedre. FrPs kriminalpolitikk er veldig amerikanisert, de er styrt av hevntanker. Selvsagt skal man også ta hensyn til offernes situasjon, men det må gjøres mye mer nyansert enn det FrP gjør. Å komme i fengsel, skremmer ikke de kriminelle, heller ikke om dommene blir doblet sånn FrP vil. Fengslene burde heller kartlegge alle innsatte når de starter soningen og gi dem individuelle tilbud, sier han.

FrP er fangefiendtlig

Sjøl om han mener FrP spiller mye på fremmedfrykt, og det er mange utlendinger i norske fengsler nå, forteller Bjørnar at FrP har få sympatisører i fangebefolkningen.

– FrPs politikk er fangefiendtlig. Og vi er dessuten en gruppe mennesker som FrP ikke gidder å forholde seg til. Vi skal låses inn og stues bort, mener de tydeligvis. De får ikke mye sympati med et sånt syn, sier han.

Finn årsakene!

Når det gjelder hverdagskriminaliteten, vil Bjørnar at politikerne skal bli mye mer opptatte av årsakene. For han mener mange av de vinningskriminelle ofte er desperate mennesker som bare ønsker seg bort fra en jævlig hverdag.

– Å fengsle rusavhengige, for eksempel, er bare å flytte på problemet. Det løser ingenting.

ADHD

For ett år siden fikk Bjørnar diagnosen ADHD. Sykdommen er medfødt og skyld i mye jævelskap i hans liv.

– Jeg burde vært fanget opp mye tidligere, men er likevel ikke bitter av den grunn. Hele ungdomsskolen gikk jeg gjennom uten at noen reflekterte over dette i det hele tatt. Nå får jeg medisinering i fengslet. Da falt alt på plass. Nå klarer jeg å sitte her å prate med deg uten å sprette opp av den minste lyd utenfor celledøra. Jeg kan lese bøker og se en hel film på TV. Det er helt fantastisk, forteller han.

Soningskø et helvete

Nettverket hans de siste 27 årene har vært rusmisbrukere.

Amfetamin, men også alkohol, har det blitt mye av opp gjennom årene.

Han har 13 dommer bak seg, den første i 1984. Nå soner han en dom på fire år og ni måneder år og har tre år igjen.

Han er ute av soningskøen, men har en og annen bemerkning i den sakens anledning også.

– Å stå i soningskø, for eksempel i tre og et halvt år som jeg gjorde, er et helvete. Det er en straff i seg sjøl. Tenk deg de tre og et halvt årene hvor jeg levde med en dom, men kunne gjøre akkurat hva jeg ville. Så plutselig ble jeg kalt inn til soning og får ikke permisjon på 18 måneder og får bare snakke med dattera mi 20 minutter i uka. Hvorfor ble jeg plutselig en sikkerhetsrisiko da jeg kom inn bak murene, men ikke når jeg sto i soningskøen?

At Storberget er arkitekten bak avviklingen av soningskøen, er han godt fornøyd med.

Stifinner’n

Oslo fengsels stolthet heter Stifinner’n, er en avdeling som samarbeider nært med rusbehandlingsinstitusjonen Tyrili og som har svært gode resultater å vise til.

Bjørnar sonet der for mange år siden, var med i filmen ”Store gutter gråter ikke” og jobbet til og med en liten stund på Stifinner’n som tyriliansatt. Så sprakk han.

– Hvorfor fungerte ikke Stifinner’n for deg?

– Stifinner’n funka, men jeg klarte ikke å forvalte livet mitt etterpå. Når de trygge rammene forsvant, fikk jeg problemer. Å fungere i verden på egenhånd, det taklet jeg ikke. Mulig jeg var for umoden, det er tross alt 16 år siden og jeg var mindre reflektert enn nå. Og så var det denne ADHD-problematikken. Ideelt sett skulle Stifinner’n lære meg dette, men sånn gikk det altså ikke med meg. For øvrig mener jeg at Stifinner’n skulle ligget utenfor murene til Oslo fengsel, og ikke innenfor som nå.

Skal stemme

Det nærmer seg stortingsvalg. Dahl gjør ingen hemmelighet av at han alltid har stemt Arbeiderpartiet. Men helt lett er det ikke for fanger å stemme.

– Jeg har spurt hvordan jeg skal få stemt, men har så langt ikke fått noen informasjon verken fra kriminalomsorgen sentralt eller ledelsen her. Og ingen politiske partier har vært og drevet valgkamp her i fengslet sjøl om det sitter folk som skal stemme her også. Men alt dette sier kanskje litt om hvordan vi fanger blir sett på av samfunnet.

Brenner for kriminalpolitikk

Om tre år skal han ut i samfunnet igjen. I mars til neste år kan han søke om plass på en overgangsbolig. Han ser optimistisk på framtida.

– Huet mitt fungerer nå, og jeg har fått andre verdier. Nå vil jeg bare sone ferdig og så være til stede for min samboer, som jeg har vært sammen med i 13 år, og barna mine. Jeg føler meg trygg på at jeg skal greie å mestre livet mitt. Etter at jeg løslates, kunne jeg tenke meg å jobbe med kriminalpolitikk på en eller annen måte, sier Bjørnar Dahl.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.08.2009
08:52
16.12.2013 10:55Mest lest

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

Bjørn A. Grimstad

Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd

Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.

Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.

Colourbox

1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon. Problemet? De hadde ingen ansatte


Flere saker