JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra rødgrønt til lilla

Dersom Jens Stoltenberg ender som leder av en mindretallsregjering fra Ap, vil politikken skifte farge.

To og en halv uke før valget viser meningsmålingene dødt løp mellom de rødgrønne og de borgerlige partiene. Om Ap, SV og Sp mister flertallet, er den rødgrønne regjeringens dager trolig talte. Et sannsynlig utfall er da at Jens Stoltenberg fortsetter å styre som statsminister for en mindretallsregjering fra Arbeiderpartiet.

Paradoks

Paradoksalt nok kan et slikt skifte føre til at Ap får gjennomslag for mer av sitt program. Ap kan da veksle mellom å hente flertall fra høyresiden og venstresiden. I SV og Sp er folk svært bekymret for at viktige seire som de har kjempet fram gjennom fire år vil bli visket ut, og at politikken vil dreie mer mot høyre. Aller mest synlig blir dette trolig i miljøpolitikken og i forholdet til EU, der Ap i mange saker har felles syn med Høyre og Frp.

Dagsavisen har sett på noen av områdene som kan oppleve en endring under Ap i minrdretall.

Ja til EU og olje

En ren Ap-regjering er det eneste regjeringsalternativet som vil si klart ja til EU. Et flertall på Stortinget ønsker norsk EU-medlemskap. Med Ap alene i regjering kan det bli forberedt eller sendt EU-søknad allerede i neste stortingsperiode. En ren Ap-regjering vil føre en mer lojal politikk overfor EØS-systemet, mens regjeringspartnerne SV og Sp vil kreve reservasjon mot flere direktiver, som datalagringsdirektivet og postdirektivet.

Ap alene vil trolig også si ja til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Ap har formelt utsatt å ta stilling i saken til forvaltningsplanen behandles i 2010, men flertallet i partiet ønsker å åpne for oljeboring i nord. Sammen med Høyre og Frp har Ap flertall for dette synet.

Klima

Jens Stoltenbergs «månelandingstale» gjør det vanskelig å gå tilbake til å gi gasskraftkonsesjoner uten krav om rensing, men også dette kan være aktuelt med støtte fra Høyre og Frp.

På samferdselssiden vil en ren Ap-regjering trolig bruke mer på vei, og planene om lyntog vil stå svakere enn om SV er med og regjerer. Trolig vil det heller ikke bli jobbet like hardt for fornybar energi som regjeringspartner Sp ønsker.

Færre goder, mer effektivitet

Sps tradisjonelle velgerbase, bøndene, kan også få mindre fra Arbeiderpartiet enn fra en rødgrønn koalisjon. I stedet frykter Sp økt press for effektivisering i landbruket. Veksten i de frie inntektene til kommunene kan også bli dempet og fulgt med krav om effektivisering.

Om de rødgrønne får fortsette har SV og Sp tro på at de skal greie å få gjennom likelønnspotten, men om Ap skal styre alene blir dette neppe regjeringens politikk.

For dem som står utenfor arbeidslivet, er det verdt å merke seg Aps grunntanke om at det skal lønne seg å jobbe. Partiet vil være forsiktig med å gjøre trygdeordningene så gode at det blir mer attraktivt med trygd enn jobb. I SV er man mer opptatt av gode velferdsordninger også for de som ikke er i jobb for å forhindre fattigdom. (ANB)

Annonse
Annonse