JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skarp kritikk av regjeringen

Regjeringen fører folk bak lyset i den nye meldingen om folketrygden. Her ligger flere sparetiltak som det ikke blir informert om, mener Hans Olav Felix i EL & IT Forbundet.

Det var tariffspørsmål og AFP som var på dagsordenen under LOs representantskap. Likevel brukte Hans Olav Felix mesteparten av sin tid på talerstolen i dag til å kritisere høringsnotatet om ny alderspensjon i folketrygden som arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen presenterte 28. januar. – Dere må slutte med lettvinte og generelle vendinger når dere snakker om dette, uttalte Felix.

Fra første dag

Da det stormet som verst under LO-kongressen i 2005, og det ikke var sikkert hvor LO ville ende opp i pensjonsspørsmålet, ble representantene forsikret om at levealdersjustering ikke var noe man behøvde å bekymre seg om i første omgang. – Vi fikk vite at dette ikke ville gjelde før om en 10-15 år, og at det kanskje ville bli økt med ett år for hvert tiende år. Men hva er det nå som skjer. Levealdersjustering blir innført fra første dag, og vil gjelde for alle dem som er født i 1944 eller senere, sier Hans Olav Felix.

Ikke alle vil tjene

Både statsminister Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hanssen har gjentatt til det kjedsommelige at med den nye pensjonsreformen er at fra 2010 kan alle gå av fra fylte 62 år, og samtidig jobbe så mye de vil ved siden av. Velger de å jobbe lenger, vil de derimot få bedre pensjon. Men det stemmer ikke, mener Hans Olav Felix. – Alle som er født før 1953 vil følge gamle regler i folketrygden når det gjelder opptjening. Har de 40 år, vil de ikke kunne tjene mer selv om de fortsetter å jobbe. Samtidig vil bare de 20 beste årene gjelde, noe som betyr at ekstrajobbingen de eventuelt gjør, ikke vil telle med. Likevel blir de utsatt for levealdersjustering. Dette er fordreining av fakta, mener Felix.

Lureregnestykker

Men kanskje det mest alvorlige for forbundslederen i EL & IT er at regjeringen har laget en helt ny modell for hvordan folketrygden skal regnes ut. Den baserer seg blant annet på at hvert årskull som blir pensjonister skal få en andel av en såkalt ”arvegevinst”. Arvegevinsten er pensjonsopptjeningen til de i årskullet som dør før de når pensjonsalder. – Departementet har kommet frem til regnestykker som viser at man kommer frem til nøyaktig samme sum med de to måtene å regne pensjon på. Det de glemmer å si er at når levealderen øker, vil jo færre falle fra tidlig. Dermed blir det mindre å arve. Dette er et nytt tiltak for å redusere pensjonene våre. Det er sleipt og en måte å føre folk bak lyset på, tordnet Hans Olav Felix fra talerstolen i Folkets Hus.

anette@lo-media.no

---------------

EMNEORD: Tariff08 - representantskapet

Annonse
Annonse