JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt-rødt samarbeid i Danmark

Fredag ble det offisielt: Sosialdemokratene og Socialistisk Folkeparti satser på å gå i regjering sammen etter neste valg.

Samarbeidsavtalen ble offentliggjort på en pressekonferanse, der partiene samtidig inviterte sentrumspartiet Radikale Venstre med på laget.

S og RV har i flere omganger hatt regjeringsmakt sammen, mens det er historisk i Danmark at S og SF nå satser på å danne grunnstammen i en kommende regjering.

- Vil endre dansk politikk – Det er en utrolig stor og gledelig dag for Socialdemokraterne og SF. En dag som vil endre dansk politikk, siger S-leder Helle Thorning-Schmidt.

Avtalen mellom de to partiene har vært underveis lenge, mens SF har skiftet ham under nåværende partileder Villys Søvndal ”fra evig opposisjonsparti til ansvarlig” parti, som flere kommentatorer uttrykker det. Underveis har SF vokst konstant i styrke, og har i dag en oppslutning på 17,9 prosent av velgerne.

"Robin Hood-skatt" Avtalen mellom S og SF rommer to punkter som RV er fundamentalt uenig i, men som partiet må ete i seg om de vil være med: En fortsatt stram utlendingspolitikk, og en ”Robin Hood-skatt” på inntekter over en million kroner, for å utligne regjeringens ”rødvinsreform” fra i vinter.

En fersk meningsmåling gir S, SF, RV og venstrefløyspartiet Enhedslisten flertall. Regjeringen behøver imidlertid ikke å utskrive nyvalg før i 2011. For øyeblikket foregår det en høylytt verbal kamp mellom blokkene om hvilken politikk som er best til å håndtere den økonomiske krisa. Mens regjeringen satser på at skattelettelser skal gi økt forbruk, krever opposisjonen tiltakspakker for å skape jobber.

Les Politikens referat fra dagens pressekonferanse

Annonse

Flere saker

Annonse