JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satser bredt på India

Regjeringen satser bredt for å øke samarbeidet med India og profilere norsk teknologi og næringsliv.

Den såkalte India-strategien ble presentert i Oslo fredag. Regjeringen peker på at India blir en stadig viktigere aktør i verden. Politisk dialog, næringsliv og forskning er bare noen av områdene regjeringen vil satse på.

– India er en voksende politisk og økonomisk maktfaktor, både regionalt og globalt. Utviklingen i India gir mange muligheter for Norge og for norsk næringsliv. Med denne strategien ruster vi oss opp for best mulig å møte de mange positive muligheter India representerer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

På flere områder er det allerede etablert godt samarbeid. Hensikten med strategiplanen er å styrke, utdype og videreutvikle kontakten. Flere områder er aktuelle, blant annet klima, miljø, helse, internasjonale spørsmål, næringsliv og kultur.

Åpner forskningsprogram

For å styrke samarbeidet etablerer regjeringen et India-forum og et forskningsprogram i regi av Norges Forskningsråd. Det skal dermed bli mer norsk forskning på India, samtidig som forskningssamarbeidet mellom de to landene skal styrkes.

Asia blir stadig viktigere i global politikk og økonomi, slår regjeringen fast i strategidokumentet. For at Norge best skal kunne hevde sine interesser i fremtiden, ønsker regjeringen å bygge sterke økonomiske og politiske bånd. Fra før har regjeringen en Kina-strategi, som ble lansert høsten 2007.

Norge ønsker å styrke den politiske dialogen og samarbeidet om internasjonale politiske spørsmål. Det omfatter også sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Profilere norsk teknologi

I tillegg vil regjeringen jobbe for å legge til rette for norske næringsinteresser. Lykkes strategien, skal det bli økt samarbeid, økt handel og økte investeringer.

Det forhandles allerede om en handelsavtale mellom EFTA-landene og India. Om kort tid ratifiseres en skatteavtale mellom Norge og India. Regjeringen mener det også er viktig å synliggjøre de investeringene Statens pensjonsfond - Utland, også kjent som Oljefondet, gjør.

Samarbeidet skal bidra til å profilere kompetanse og teknologi på områder hvor Norge ligger langt framme internasjonalt. Maritim sektor, offshorevirksomhet, vannkraft, solenergi, informasjons- og kommunikasjonsteknologi og fiskeoppdrett trekkes fram. Indiske myndigheter legger stor vekt på å utvikle landets olje og gassressurser.

Felles klimautfordring

Et av de store satsingsområdene er knyttet til klima og miljø.

– Norge og India er vevd sammen i det globale skjebnefellesskapet rundt klimaendringene. Vi har alle et ansvar for å finne balansen mellom behovet for utvikling og behovet for å sikre fremtidens klima, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Indias energibehov vil øke dramatisk med den økonomiske utviklingen. Men den indiske regjeringen har store ambisjoner om å satse på rene energikilder.

– Norge vil blant annet bidra med faglig ekspertise og finansiering av teknologi for økonomisk vekst med lavt utslipp av klimagasser, sier Solheim. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse