JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

India-strategi med arbeidstakerrettigheter

Statsrådene Jonas Gahr Støre og Erik Solheim la i dag fram Norges India-strategi. Utenriksminister Støre bekrefter overfor LO-Aktuelt at planer for anstendig arbeid og arbeidstakerrettigheter ligger inne.

stig.christensen@lomedia.no

Seminaret i Litteraturhuset i Oslo i formiddag tok for seg innholdet i Norges India-strategi. Fire hovedpunkter ble nevnt:

– Styrke bilateralt og multilateralt samarbeid om internasjonale politiske spørsmål av stor betydning for Norge

– Styrke samarbeid om klima-, miljø og energispørsmål. Ren energi er spesielt nevnt

– Videreutvikle samarbeidet om økonomiske spørsmål og fremme norske næringsinteresser og stimulere til investeringer

– Videreutvikle samarbeidet om samfunnsspørsmål, forskning, utdanning, kultur.

På direkte spørsmål fra LO-Aktuelt sier Jonas Gahr Støre at arbeidstakerrettigheter ligger implisitt i planene.

Dere har tidligere hatt en konferanse med partene i arbeidslivet, ikke minst LO, samt WTO og ILO om anstendig arbeid. Er dette en oppfølging?

– Ja, og vi nevner dette spesielt i den aktuelle Stortingsmeldingen. Sånn sett er dette en videreføring av den konferansen du nevner, sier Støre.

Rådgiver på internasjonal avdeling i LO, Diis Bøhn, likte det hun hørte på seminaret.

– Er du tilfreds med arbeidstakerperspektivet i den norske India-strategien?

– Ja, vi er fornøyd med dette. Arbeidstakerperspektivet har aldri vært så eksplisitt uttrykt før, sier Bøhn.

Skjønne og lære

Utenriksministeren legger vekt på at Norge må forstå den politiske, sikkerhetspolitiske, økonomiske, sosiale og klimamessige utviklingen i India. Norge ønsker å styrke dialog og samarbeid på viktige områder som klima, miljø og energi, fredsengasjement, demokratispørsmål, menneskerettigheter, anstendig arbeidsliv og globale helsespørsmål.

Bratt læring for Telenor

Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas satt i panelet fordi Telenor er et av de selskapene som virkelig satser i India.

– Vi hadde en bratt læringskurve i selskapet i fjor på denne typen problemstillinger, sa Baksaas. Han viste til at de har tatt tiltak siden i fjor på områder som arbeidsforhold og barnearbeid.

– Denne dimensjonen er høyt oppe, og vi har staket ut en retning vi skal følge her, sa konserndirektøren.

Bedriftenes samfunnsansvar Jonas Gahr Støre la vekt på at bedriftenes samfunnsansvar og de retningslinjer som er trukket opp på dette området er en selvfølgelig del av forventningene til næringslivet. Han minnet om at de store pengene i India-satsingen nettopp kommer fra næringslivet. Blant annet snakker man om et pilotprosjekt innen solenergi. UD har etablert et India-forum, som skal møtes to ganger i året.

Fred, miljø, klima

Statsråd Erik Solheim mente det var litt av et mirakel at det er fred som har preget det komplekse India, med alle sine religiøse retninger og spenninger. Han mente Norge og India kunne ha en felles rolle i regional konfliktløsning, og minnet om at India er en stormakt.

– Det blir ingen avtale på klima-møtet i København hvis ikke India er med, sa han.

Også prorektor ved Universitetet i Oslo, Inga Bolstad, satt i panelet. Hun mente kunnskapsformidling begge veier var viktig.

Bildetekst:

India-satsing: Jonas Gahr Støre la fra Norges India-strategi fredag. Menneskerettigheter og anstendig arbeid er eksplisitt nevnt.

Annonse
Annonse