JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarer Allah-sanger

Erling Lae avviser blankt å forby barnehager å synge «Lille muslim». – Jeg vil ikke bygge opp under antireligiøs intoleranse.

Byrådslederen i Oslo lar seg ikke bekymre når Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen advarer mot snikislamisering i barnehagene i Oslo. Bakgrunnen er de to sangene «Ti små muslimer» og «Lille muslim», som er blitt sunget i Etterstadsletta barnehage.

– Dette er ikke et problem for noen andre enn Amundsen, slår Lae fast overfor Dagsavisen.

Liker slike sanger

– Det som har begynt å bekymre meg er en intolerant religionsangst i det norske samfunnet. Det kan da ikke være noe galt i at det i en menighetsbarnehage synges sanger med ordet «Jesus».

– Jeg var nylig i den jødiske barnehagen i Oslo. Da sang de en sang jeg regner med inneholdt ordet «Gud». Da tenkte jeg at det var fint at de tar vare på de jødiske tradisjonene. Også Allah, Buddha og Shiva finnes i barnesangene i vårt samfunn, og det er intet problem.

Lae er likevel veldig tydelig på at det finnes grenser som ikke skal overskrides.

– Loven er klar. Det skal ikke drives forkynnelse i barnehagene, uansett om det er snakk om den muslimske barnehagen i Urtegata eller menighetsbarnehager. Det er også slik at bruken av religiøse symboler eller skikker skal skje i forståelse og samarbeid med foreldrene. Det er også en selvfølge at kommunale barnehager er for alle, understreker Lae.

Forbud med ringvirkninger

– Så et forbud mot «Lille muslim» er fullstendig uaktuelt?

– Jeg vil ikke gjøre denne sangen til et problem. Vi kan da ikke forby Allah. Da må vi også forby Gud og Jesus i julesangene, og hva slags samfunn får vi da?

Per Willy Amundsen er også redd for at «sarte barnesinn» ikke tåler å bli utsatt for religion i barnehagene.

– Jeg tror ikke barna legger noe religiøst i det når de synger sanger som inngår i vår gamle kristne tradisjon. Vi kan ikke bli helt historieløse heller, er Laes respons til dette.

Han er mer engstelig for at barna skal vokse opp i et tradisjonsløst samfunn.

– Det vil være uheldig fordi vi har alle røtter og tilhørighet og kulturtradisjoner som må videreformidles. Så skal man heller ikke glemme at i bunnen for alle barnehager ligger formålsparagrafen som er humanistisk og religionsnøytral og som sikrer barnehager for alle. (ANB)

Annonse
Annonse