JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil overraske med comeback

Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim tror KrF, Venstre og Høyre kan ta Norge på senga og danne regjering.

I skyggen av Jens og Jensen slåss KrF-leder Dagfinn Høybråten og Venstre-leder Lars Sponheim for et tredje regjeringsalternativ. De tror en regjering av Høyre, KrF og Venstre er langt mer realistisk enn det de politiske kommentatorene har fått med seg. På flere målinger den siste uka har de tre partiene samlet vært større enn Frp. Det styrker Høybråten i troen på et comeback.

– Det er usannsynlig at Høyre og Frp vil få flertall alene, og mye tyder på at det rødgrønne flertallet ryker. Da er en regjering med KrF, Venstre og Høyre det mest styringsdyktige alternativet, sier Høybråten til Dagsavisen.

Endring denne uka

Siden i vår har Frp hatt en gjennomsnittlig oppslutning på meningsmålingene på mellom 25 og 27 prosent, og vært større enn Høyre, KrF og Venstre. Men de tre partiene er i ferd med å ta igjen forspranget. På to ulike målinger som VG og TV 2 presenterte onsdag var Høyre, KrF og Venstre klart større enn Frp. Det er først og fremst Høyre som har gått fram.

– Det dere ser på meningsmålingene nå er det vi har sett lenge: Differansen mellom det borgerlige, anstendige sentrum og Frp er i ferd med å jevne seg ut, sier Sponheim til Dagsavisen.

– Sannsynligheten for en trepartiregjering med tyngdepunkt i sentrum øker når det er større balanse mellom partiene. Et veldig stort Frp gjør det vanskelig, sier Høybråten.

Roser Erna

KrF-lederen misliker sterkt medienes fokus på duellen mellom Jens og Jensen, og han tror de politiske kommentatorene vil få seg en overraskelse etter valget.

– Faktum er at verken Jens eller Jensen kan få til noe alene. Vi ønsker verken Jens eller Jensen. Ved stortingsvalgene i 1997 og i 2001 var det som ble regjering etter valget totalt avskrevet som et realistisk alternativ under valgkampen. At man ikke lærer!

Dagfinn Høybråten gleder seg over at Høyre-leder Erna Solberg er blitt kåret til vinner av flere TV-debatter og har klart å løfte partiet på meningsmålingene.

– Jeg unner henne den positive omtalen av hele mitt hjerte. Det er vel fortjent etter mange harde tak. Hun har vist mer av hva som bor i henne, sier KrF-lederen.

Han går også svært langt i å si at Solberg er den åpenbare statsministerkandidaten i den trepartiregjeringen han drømmer om.

– Vi selger ikke skinnet før bjørnen er skutt, men blir Høyre det største partiet, så er Ernas kandidatur sterkt. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse