JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever lovtillegg etter Vaxholm-dom

Den europeiske samorganisasjonen mener dommen i Vaxholm-saken gir grønt lys for sosial dumping, og krever derfor at streikeretten tas inn i den nye EU-grunnloven.

EF-domstolens kjennelser i både Vaxholm- og Viking Line-sakene gir hele den europeiske fagbevegelsen grunn til bekymring, ikke bare de direkte berørte partene og landene, mener EFS. De konstaterer at domstolen slår fast at streikeretten er en fundamental rettighet, men ikke like fundamental som prinsippene om fri flyt.

Truer ratifisering

EFS’ generalsekretær John Monks krever nå at de omstridte dommene får konsekvenser for grunnlovsprosessen i EU, som etter planen skal være avsluttet i løpet av året. På en høring i Europaparlamentet denne uka oppfordret Monks arbeidslivskomiteen til å ta initiativer for å reparere skaden som er gjort.

– Vår fundamentale rett er nedjustert, og dette er uakseptabelt. Fagorganisasjoner over hele Europa er nå svært bekymret for sine nasjonale modeller, og vi risikerer en proteksjonistisk reaksjon. Bolkestein [EU-kommisæren bak tjenestedirektivet, red. anm] avsporet EU-konstitusjonen. Vaxholm-saken kan på sin side skade ratifiseringen av reformtraktaten etter hvert som folk blir oppmerksomme på konsekvensene av saken, uttalte Monks.

Krever klausul

EFS er tradisjonelt sterke tilhengere av føderalismen og har under hele prosessen fram mot en ny EU-traktat vært positive. Nå mener imidlertid Monks at det trengs tillegg til traktaten for å sikre de faglige rettighetene og «et sosialt Europa».

– Vi må snarest vurdere en egen klausul om sosiale framskritt i grunnloven, en klausul som slår fast at retten fri flyt må gjennomføres på en måte som respekterer retten til kollektive kampmidler. Den bør også slå fast at arbeidere og fagorganisasjoner har rett til å gå bruke kollektive kampmidler for å kjempe fram vilkår som er bedre enn minimumsstandardene, sier Monks.

Sosial dumping

Monks tar også til orde for en revisjon av utstasjoneringsdirektivet, og at Ministerrådet kommer til enighet om midlertidig arbeidskraft på en slik måte at fagbevegelsen ikke trenger å frykte at EU blir et instrument for sosial dumping.

– Tanken om et sosialt Europa har fått et hardt slag. For å si det enkelt, arbeidsgivernes bruk av fri flyt som en unnskyldning for sosial dumping fører til at fagbevegelsen må rettferdiggjøre, i ytterste konsekvens i rettssystemet, sin kamp mot denne taktikken. Det er både galt og farlig. Galt fordi arbeidernes rett til likebehandling i vertslandet bør være det gjeldende prinsippet. Galt fordi fagbevegelsen bør være autonom. Og farlig fordi det styrker Europa-kritikere som lenge har hevdet at et liberalt Europa alltid vil være en trussel mot de gode velferdssystemene og ordningene med kollektive forhandlinger som er bygget opp etter andre verdenskrig.

Annonse

Flere saker

Annonse