JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lære om klima i Arktis

Ramsalt kritikk fra norsk FN-ambassadør til tross: FNs toppsjef Ban Ki-moon er på plass i Norge for å lære mer om det han kaller «dramatiske endringer i Arktis».

Selv om Ban brukte mye tid på å svare på kritikken fra FN-ambassadør Mona Juul under mandagens pressekonferanse, fikk han også snakket om hvorfor han egentlig er i Norge.

– En av de viktigste grunnene til at jeg kommer til Norge, er at jeg ønsker å se med egne øyne de dramatiske endringene i Arktis og lære om hva de betyr for menneskeheten, sier Ban.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er vert når Ban denne uken besøker Svalbard og andre deler av Arktis.

Klimaendringene sto sentralt i samtalene mellom Ban og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Oslo. FN har dårlig tid på seg til å få på plass en ny forpliktende klimaavtale i København i desember.

Tid for beslutninger

Målet med København-toppmøtet er å komme fram til en avtale som erstatter Kyoto-protokollen, som utløper i 2012.

– Jeg vil overlevere et klart og tydelig budskap etter mitt besøk på Nordpolen. Tiden er inne for å fatte beslutninger. Vi må få til en global, rettferdig og omfattende avtale i København for menneskehetens og jordklodens fremtid, slår FN-sjefen fast.

– Jeg vil ta med meg det jeg har lært til høynivåtoppmøtet om klimaendringene i New York 22. september.

Dobbel effekt

Også Stoltenberg var opptatt av klimaendringene, fremfor alt å få etablert et system hvor CO2-utslipp prissettes globalt.

– Vi har gjort det i EU gjennom et karbonmarked, og Barack Obama er i ferd med å gjøre det samme i USA. Vi vil endre måten økonomien fungerer på ved å introdusere karbonprising, sier han.

Statsministeren mener det vil få en dobbel effekt dersom man lykkes med å etablere et verdensomspennende CO2-marked.

For det første vil et slikt marked motivere «millioner av selskaper og folk over hele verden» til å bli mer bevisste sine utslipp og slik endre måten økonomien fungerer på, mener Stoltenberg.

– Det er helt sentralt for å redusere utslippene globalt, sier han.

For det andre vil et karbonmarked bli en kilde til finansiering, håper Stoltenberg. Han legger vekt på at et globalt CO2-marked, med Kyoto-landene og USA, årlig vil kunne skaffe til veie milliarder av dollar til kampen mot utslipp av klimagasser.

Ikke stas

Ban Ki-moon svarte som han har gjort tidligere på krikken fra FN-ambassadør Mona Juul - det er ikke stas å bli kritisert, men hvis kritikken er konstruktiv, kan den bidra til at han gjør en bedre jobb. Men han gikk ikke inn i substansen i det kritiske notatet.

Ban slo fast at han har sin egen lederstil og sin egen karisma:

– Jeg forsøker alltid å gjøre en bedre jobb i rollen som generalsekretær og som offentlig tjenestemann for verdenssamfunnet.

Stoltenberg har tidligere gjort det klart at kritikken mot Ban ikke er kommet fra regjeringen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ikke villet gi noen vurdering av Bans innsats etter at notatet ble lekket til Aftenposten.

Ban er midtveis i sin første periode som sjef for verdensorganisasjonen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse