JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp: Bare Frp er verre enn rovdyr

Finnskogen: Sp-leder Liv Signe Navarsete tar helikopter til hjelp for å bringe ulven inn i valgkampen.

Mandag var hun på parti med ulvemotstandere på Finnskogen i Hedmark.

– Det er bare en ting som er en større fare enn rovdyr, og det er at Frp kommer til makta, sa Sp-lederen på rovdyrmøtet som Småbrukarlaget arrangerte på Finnskogen mandag.

– Jeg velger mennesker og de som bor og lever her framfor rovdyr, sier Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Navarsete speidet etter ulv på helikopterturen fra Kjeller til Finnskogen, men hun så verken ulv eller andre rovdyr. Men hun øynet tydeligvis en og annen Frp-velger. Derfor var budskapet klart overfor småbrukerne og rovdyrmotstanderne:

– Frp vil kutte 6,9 milliarder kroner av landbruksoppgjøret, poengterer hun.

Kjærlighet

Navarsete avviser at Senterpartiets motstand mot rovdyr skyldes hat.

– Nei, det handler om kjærlighet til folk, til dem som har sett sine husdyr bli tatt av rovdyr. Det er fælt å høre slike eksempler. Jeg blir rasende, sier Navarsete og forteller at hun selv har vært vitne til at egne sauer har blitt tatt av jerv.

– Vi må sette ned foten nå slik at landet kan få en helt annen rovdyrpolitikk og et mer effektiv uttak av rovdyr enn vi har i dag. Vi må få en felles nordisk forvaltning av rovdyr uten en egen norsk ulvestamme, sier Sp-lederen og gjør det klart at partiet hennes bare godtar streifdyr.

Ser bevegelse

Sp-lederen tror på en ny rovdyrpolitikk i neste stortingsperiode.

– Jeg registrerer at det er bevegelse både i Ap og SV, fordi de er i ferd med å innse at den rovdyrpolitikken som vi fører i dag er ikke bærekraftig. Denne politikken fører til avfolking i viktige områder. Den kan ikke fortsette, sier hun.

– Det er folk både i Ap og SV som er villige til å lære av feilene som er begått i rovdyrpolitikken. Jeg håper at vi har klart å gi dem litt voksenopplæring i løpet av fire år. Vi må få en politikk der mennesker går foran rovdyr. Vi vil stå beinhardt på i nye regjeringsforhandlinger, sier hun.

– Sp vil ha en anstendig rovdyrpolitikk. Det handler om å leve av og med naturen, sier Navarsete.

Leser ikke kart

Hun peker på at rovdyr verken kan lese kart eller kjenner landegrenser. Den såkalte Galven-tispa fra Galven-området i Sverige har slått seg til i Hedmark og har på kort tid tatt 80 dyr. Direktoratet for naturforvaltning har bestemt at tispa skal flyttes til et sauefritt område i nærheten av Kongsvinger.

– Men nå er flyttingen utsatt til 10. september, og da er jo beitesesongen slutt. Det går ikke an, sier Navarsete og tar et oppgjør med byråkratiet under hennes egen rødgrønne regjering.

– Rovdyrpolitikken blir utformet ved et skrivebord i Oslo. Vi har fått et embetsstyre og byråkrati som styrer på tvers av folks sunne fornuft og som lytter skremmende lite til det bygdefolk mener, sier Navarsete.

Skyte skadedyr

– Vi må ta ut alle skadedyr kjapt og effektivt. Dyrehelse må ha forrang foran skadedyrene, er beskjeden fra Sp-lederen.

Stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum (Sp) viser fram et inngjerdet område på Finnskogen hvor sau skal beskyttes mot rovdyr med elektriske tråder.

– Problemet er at det ikke automatisk gis fellingstillatelse til rovdyr som kommer seg innenfor gjerdene. Det burde være en selvfølge, sier Vedum og får støtte fra partilederen. (ANB)

Annonse
Annonse