JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kyniske Allkopi

Det blir ikke streik for tariffavtale hos Allkopi AS. Midt under meklingen meldte flere medlemmer seg ut av Fellesforbundet. Dermed forsvant grunnlaget for arbeidskonflikt. – Allkopi er den mest kyniske og brutale arbeidsgiveren jeg har møtt i min tid som tillitsvalgt, sier en opprørt Terje Fjellum, leder av Oslo Grafiske Fagforening.

For å oppnå tariffavtale skulle 13 medlemmer i Allkopis Oslo-avdelinger i Nedre Slottsgate og Mølleparken (Sagveien) gå ut i streik fra mandag morgen. Men det blir det altså ikke noe av fordi ledelsen i Allkopi sørget for at nesten alle medlemmer meldte seg ut av Fellesforbundet.

Presset og kjøpt ut

De siste utmeldingene tikket inn hos Oslo Grafiske, mens Fellesforbundets overenskomstansvarlige for siviltrykk, Niels E. Killi, satt hos Riksmeklingsmannen sammen med ledelsen i Allkopi fredag ettermiddag.

– Flertallet av våre medlemmer i begge avdelingene ble presset eller kjøpt ut av kravet om tariffavtale. Dermed er det ikke grunnlag for å ta de få som er igjen gå ut i den planlagte streiken på mandag, sier en skuffet og forbannet Terje Fjellum.

Sjokkert over Allkopi

– Fellesforbundet er sjokkert over bedriftens holdning, sier Niels E. Killi. Han forteller til fellesforbundet.no hva som skjedde under meklingen i ettermiddag:

– Bedriften kom med tilbud til de ansatte om bedre vilkår for å forhindre en tariffavtale. Flertallet av medlemmene aksepterte dette. Dermed var det ikke lenger grunnlag for å gå til konflikt, ei heller fortsette noe mekling, konkluderer Killi.

Ren fagforeningsknusing

– Jeg oppfatter dette som ren fagforeningsknusing. Bedriftens leder uttalte til Aftenposten fredag at han opplever Fellesforbundet som et fremmedelement. Han vil ha individuelle lønnsforhandlinger fremfor kollektive avtaler, og legger opp til at 20 prosent av avlønningen skal være bonusbasert, forteller Niels E. Killi videre.

– Jeg håper kundene og de ansatte hos kundene til Allkopi merker seg denne holdningen. Her i Norge burde vi vært forskånet for fagforeningsfiendtlige bedrifter, understreker Killi.

– Bruk tariffbundne bedrifter!

Han viser til at Fellesforbundet oppfordrer til bruk av tariffbundne bedrifter når trykkerioppdrag settes bort og at tillitsvalgte har krav på å vite hva slags underleverandører som brukes.

Fellesforbundet vil vurdere hva som skal skje videre i saken.

Ville ikke forstå

– Det er sjelden at Fellesforbundet må gå til konflikt for å få gjennomslag for et rettmessig krav om tariffavtale. Vanligvis forstår arbeidsgiverne viktigheten av ordnede forhold med sine ansatte, men ledelsen i Allkopi AS har tydeligvis ikke forstått det, sa Niels E. Killi tidligere denne uka.

– Selv etter at Riksmeklingsmannen har forsøkt å finne en løsning, nekter Allkopi AS å undertegne en avtale om opprettelse av tariffavtale. Fellesforbundet har derfor ingen annen utvei enn å gå til arbeidsnedleggelse, understreket Killi på torsdag.

Vil ikke ha med AFP

På tirsdag kveld ble det arrangert informasjonsmøte for Fellesforbundets medlemmer i bedriften. Tilstede var også Allkopis administrerende direktør Einar Clausen og Terje Fjellum, leder av Oslo Grafiske Fagforening. Der kom det fram at ledelsen ikke er prinsipielt imot en tariffavtale, men at den har tungt for å svelge ordningen om avtalefestet pensjon (AFP). Den er en naturlig del av tariffavtalen.

Økonomisk uansvarlig?

– Clausen mente at det ville være økonomisk uansvarlig av bedriften å inngå en tariffavtale som inkluderer AFP. Han mente at han da ville si ja til en ordning som han ikke ante den økonomiske rekkevidden av. Jeg svarte da at Oslo Grafiske og Fellesforbundet hadde tariffavtale med bedrifter helt ned til fire ansatte, og at de pent greide å leve med AFP-ordningen, sa Terje Fjellum til magasinett.org på torsdag.

Presset til å melde seg ut?

Rett etter tirsdagens møte meldte tre av medlemmene i Allkopis avdeling i Nedre Slottsgate seg ut av Fellesforbundet. I går kom ytterligere tre utmeldelser inn hos Oslo Grafiske Fagforening.

Terje Fjellum tolker dette som et direkte resultat av ledelsens trusler overfor Fellesforbundets medlemmer.

– Hensikten er opplagt. Det er ledelsen som har lagt press på de ansatte slik at de meldte seg ut, sier en opprørt Fjellum.

Fjellum var veldig bekymret for det som kunne skje i Allkopis avdeling i Mølleparken. Der hadde Fellesforbundet syv medlemmer.

– Jeg håper at våre medlemmer i Mølleparken kan stå imot presset fra ledelsen og opprettholder sitt medlemskap, sier han. Men det gjorde de ikke. Fredah ettermiddag meldte de fleste seg altså ut av Fellesforbundet.

250 millioner i omsetning

Allkopi AS, landets største kjede innen grafisk bransje, har 25 bedrifter over hele landet med totalt 260 ansatte og en årlig omsetning på 250 millioner kroner. Allkopi AS har, ifølge kjedens nettsider, har levert produkter innen tegningskopi/print, offset/digitaltrykk, storformat og profilering til over 30.000 kunder.

Annonse
Annonse