JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget

Kjære medlemmer. Valget 14. september vil i hovedsak dreie seg om hvilket fremtidig samfunn vi ønsker å leve i. Et samfunn bygget på den norske modellen der alle skal ha like muligheter til utdannelse, arbeid og til en verdig alderdom, eller et samfunn der de rike skal bli rikere, forskjellene skal bli større, arbeidslivet hardere og de kollektive løsninger og avtaler skal bort.

De rødgrønne partiene mener helt klart at den norske modellen skal videreføres, og at det offentlige må spille en viktig rolle for å videreutvikle dagens velferdssamfunn. De borgerlige partiene, og spesielt Fremskrittpartiet, mener det aller meste av offentlige oppgaver bør privatiseres og at markedet skal være styrende på bekostning av fellesskapet. Mens FrP og Høyre slåss om å gi mest mulig skattelette til de rikeste, vil de rødgrønne heller bruke penger på viktige samfunnsoppgaver som skole, helsetilbud, god eldreomsorg og satsing på infrastruktur som jernbane og vei.

Når noen av de aller rikeste her i landet gir store pengegaver til FrP og Høyre er det sjølsagt fordi de to partiene har en politikk som passer dem. Når LO og Norsk Jernbaneforbund gir penger til de rødgrønne partiene, er det fordi de har en politikk som passer veldig bra for den vanlige arbeidstaker.

LO og NJF har i forbindelse med valget stilt flere spørsmål til de politiske partiene om viktige saker innenfor arbeidsliv og jernbane. Svarene viser store forskjeller. Når det gjelder fremtidens arbeidsliv vil de borgerlige partier, spesielt FrP og Høyre, svekke ordninger for arbeidstakerne. De ønsker et fleksibelt arbeidsmarked, der arbeidsgiver skal bestemme mer. Vi husker fire år tilbake, da det borgerlige flertall vedtok å svekke arbeidsmiljøloven på viktige punkter. Vi husker også at den rødgrønne regjering reverserte dette vedtaket straks de kom til makten. Dersom det blir regjeringsskifte, må vi være forberedte på at det kan bli store endringer i lovverket.

NJFs spørsmål om jernbanepolitikk viser også klare skiller mellom partiene. De rødgrønne vil videreføre dagens politikk. De vil ikke privatisere Jernbaneverket eller sette persontrafikken ut på anbud. Det vil samtlige av de borgerlige partiene. Det betyr at de ønsker at helt andre selskaper enn NSB skal trafikkere norske spor.

For våre medlemmer vil det bety angrep på lønn, pensjonsforhold og arbeidsordninger.

På spørsmålet om organisering, privatisering og oppsigelser i Jernbaneverket går skillelinjen mellom FrP og Høyre på den ene siden, og de andre partiene. FrP og Høyre gir ingen garantier mot at drifts- og vedlikeholdsoppgavene skal privatiseres og de ansatte sies opp. De gir heller ikke garanti for at Jernbaneverket skal fortsette som forvaltningsbedrift. De øvrige partier gir oss de garantier vi trenger.

Høsten 2004 gikk vi ut i politisk streik mot det borgerlige stortingsflertallet som vedtok å privatisere Jernbaneverkets drifts- og vedlikeholdsoppgaver, og si opp over tusen ansatte. Høsten 2005 stoppet den rødgrønne regjeringen privatiseringen og trakk tilbake vedtaket om oppsigelser. En stemme til de borgerlige partier kan sette oss i samme situasjon. Jeg syns ikke vi skal ta den sjansen.

Jeg er klar over at våre medlemmer stemmer forskjellig, og jeg har respekt for den enkeltes valg. Ut fra den politikk som føres mener jeg likevel vi bør stemme på partier som ønsker å videreutvikle velferdssamfunnet basert på kollektive løsninger, og vil legge til rette for et godt arbeidsliv og en god jernbanepolitikk, altså de rødgrønne.

Jeg vil oppfordre alle våre medlemmer til å bruke stemmeretten 14. september. Husk at hver stemme er viktig.

Godt valg.

Annonse

Flere saker

Annonse