JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tommelen opp i næringslivet

En av tre næringslivsledere tror på økonomisk framgang for egen bedrift neste år. Nesten like mange tror bedriften vil ha flere ansatte om 12 måneder.

Det framgår av Perducos kvartalsvise forventningsundersøkelse for Norges Bank.

Når næringslivslederne blir spurt om sine forventninger til lønnsomhet og sysselsetting i egen bedrift 12 måneder fram i tid, svar når 35 % av de tror på bedre lønnsomhet og 29,9 % av de tror bedriften vil ha flere ansatte.

23,5 % tror på svekket lønnsomhet og 23,6 % tror bedriften vil ha færre ansatte om 12 måneder.

Dermed er optimismen i næringslivet tilbake på omtrent samme nivå som før finanskrisa rammet Norge i fjor høst. Ifølge Perduco er det særlig i bedrifter med flere enn 50 ansatte at optimismen nå er på frammarsj.

Ikke bare blå himmel

Både NHOs sjeføkonom Tor Steig og LO-økonomen Liv Sannes advarer likevel mot å tro at alle uværsskyer er borte fra den økonomiske himmelen.

– Norges Bank bør være varsom i rentesettingen framover og ta tilstrekkelig

hensyn til at industrien fortsatt sliter, og at utsiktene fortsatt er svært usikre, sier Sannes i en kommentar til Perducos undersøkelse.

Begge minner om at undersøkelsen også viser at landets økonomer forventer at kronekursen vil styrke seg.

– Det kan bli en utfordring for lønnsomhet og konkurranseevne. Jeg er derfor usikker på om forventningene til bedret lønnsomhet blir en realitet, sier Tor Steig.

Sprik om lønn

I undersøkelsen er også partene i arbeidslivet spurt om sine forventninger til lønnsveksten neste år. Arbeidsgiverorganisasjonene forventer en lønnsvekst på 3,5 %, mens fagorganisasjonene er noe mer optimistiske. De forventer en lønnsvekst på 4,1 %.

Annonse
Annonse