JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må spre erfaringene

Bygningsarbeidere blir stuet sammen i brakker, snytt for overtid og feriepenger og havner uforskyldt i momsgjeld. Nå må erfaringene deres spres til alle utenlandske bygningsarbeidere, sier Kjell Skjærvø i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Byggmester Harald Langemyhr har den siste uka blitt kjent for å stue sammen polske arbeidere på brakker og i ei rønne i Tønsberg, og kreve 2500 i leie av hver enkelt. Omsorgsbygg mistenker ham for overfakturering, noe han benekter. Men han kan også være skyldig skyhøye beløp til de polske arbeiderne, sier Kjell Skjærvø.

Millionbeløp mangler

– En første gjennomgang viser at hver polske arbeider etter forskriftene i loven kan ha blitt snytt for 25.000 i overtidsgodtgjørelse og like mye i feriepenger.

Altså kan det til sammen dreie seg om krav i millionklassen.

Press eller påskefri?

Det er imidlertid usikkert om de polske arbeiderne som har jobbet hos Langemyhr vil komme tilbake og reise slike krav. De fleste har forlatt Norge etter at byggeplassen ble stengt. Muligheten er likevel til stede for at de bare er på en avspasering i påsken. Polske bygningsarbeidere jobber vanligvis 6-8 uker i Norge og drar så hjem på avspasering i to uker.

– Jeg rakk sjøl å prate med en gruppe på Torp rett før flyet til Polen gikk, og fikk organisert noen av dem. De vil vi i alle fall ha kontakt med, sier Skjærvø.

– Lær av erfaringene

– Nå er byggfagtariffen allmenngjort, hvordan kan vi hindre at slikt likevel skjer?

– I tilfellet med Euro Arbeidskraft, der latviske arbeidere ble tvunget til å danne enkeltmannsforetak og endte med en stor momsgjeld, er det viktig å advare alle de utenlandske miljøene, mener Skjærvø.

– De må ikke la seg presse til å registrere seg som enkeltmannsforetak, eller opptre som et når de faktisk er arbeidstakere. Denne erfaringen må vi få ut i materialet som fagbevegelsen lager, på deres eget språk. Det viser seg at mange i miljøet hører på oss.

Solidaransvar

Det andre virkemidlet Skjærvø nevner, er solidaransvar.

– Euro Arbeidskraft er nok et eksempel i rekka som viser at det hadde vært behov for å innføre solidaransvar. Det vil si at krav om uteblitt betaling kan rettes til leddet over, firmaet som arbeidsgiveren jobber for, når han hevder at han ikke har penger til å betale det utestående. Eller når en rettssak drar lenge ut, noe vi frykter her.

Oslofjordkonferansen

Hvordan utenlandske arbeidstakere skal få økt sikkerhet og rettferdighet blir også tema på den første ordinære Oslofjordkonferansen. Den holdes i slutten av mars, med deltakelse av byggfagforeninger fra hele det utvidete Østlandet.

Annonse
Annonse