JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2009

Da Stoltenberg II overtok regjeringsmakten høsten 2005 og de rød/grønne partiene publiserte Soria-Moria erklæringen, var det høy stemning og store forventninger i fagbevegelsen. Vi hadde fått en regjering som ville ha det samme samfunnet som oss – med trygghet, frihet og like muligheter for alle.

Ikke alt har gått på skinner og vi kan konstatere at regjeringen ikke er helt i mål.

Jeg er for eksempel skuffet over den alt for slappe innsatsen for å få slutt på New Public Management (NPM) i offentlig sektor og de svake resultatene når det gjelder fattigdomsbekjempelse.

Men Stoltenberg-regjeringen har tross alt levert på mange områder. Bla. er sykelønnsordningen sikret, vi fikk en styrket – ikke svekket – arbeidsmiljølov, privatisering av velferdstjenester inkl. skolesektoren er til dels bremset opp.

Regjeringen har innført flere tiltak mot sosial dumping, skift og turnus er likestilt og deltidsansatte har fått en viss fortrinnsrett til heltid.

Det er innført bedre betingelser for arbeidsledige, også økonomisk og ungdomsgarantien er gjeninnført.

Nedsalg av eierandeler i en rekke del-eide selskaper er stoppet og eierskap i de heleide statlige selskapene er opprettholdt.

Kontrollspørsmålet blir: Hvordan hadde disse og andre saker vært løst om vi hadde hatt en borgerlig regjering med Høyre, mellompartiene og/eller Frp?

Når vi skal ta stilling til hvem vi skal stemme på kan vi for eksempel stille oss følgende spørsmål:

– Hva vil Erna og Siv gjøre med fattigdommen?

– Vil Erna og Siv gjøre rettrett mht. New Public Management og statlig økonomistyring etter markedsorienterte modeller pga. kraftig motstand bla. på LO-kongressen?

– Hvilken arbeidsmiljølov og sykelønnsordning vil vi få med Erna og Siv?

– Ville Erna og Siv ha gitt seg i mellomoppgjøret og gått med på organisasjonenes krav om bruttoordning for å unngå streik?

– Vil Erna og Siv opprettholde de tiltakene som nå er innført mot sosial dumping?

– Hvordan går det med vår AFP-ordning i staten med Erna og Siv i regjeringskontorene?

– Hvor mange departement vil vi ha under Erna og Siv?

Hjemmesittergruppen i Norge ”vinner” alle valg. Jeg oppfordrer alle medlemmer i NTL til å ikke bidra til dette, men bruke stemmeretten på valgdagen og være med å bestemme hvilket samfunn vi skal ha de neste fire årene.

Godt valg!

Annonse
Annonse