JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Støtt deg på meg, Siv

Venstre-leder Lars Sponheim strakte ut en hånd til en Siv Jensen (Frp) i onsdagens NRK-debatt.

Men det var fordi hun holdt på å falle av stolen.

– Støtt deg på meg du, Siv, sa Sponheim, da statsministerkandidaten holdt på å falle av stolen midt i et frieri til KrF og Venstre om å støtte en borgerlig regjering der Fremskrittspartiet er med.

Den hjelpende hånden var neppe av politisk karakter. For Sponheim gjentok sine garantier om at han ikke vil regjere sammen med Frp.

– Det har med politisk avstand å gjøre. Ikke enkeltsaker og sånt man kan forhandle om, men grunnleggende ting som handler om det flerkulturelle Norge og syn på nøkternhet og langsiktighet med penger og miljø og klima, bekrefter han.

– Bytt med Erna

Frp-lederen sliter dermed fortsatt med å få støtten hun trenger fra de andre borgerlige partiene for å komme i regjering for første gang. I det som var lagt opp som en statsministerduell, ble Jensen sågar foreslått byttet ut med Høyre-leder Erna Solberg.

– Dagens meningsmåling viser at Høyre er på vei oppover. Regien her i dag hadde antakelig vært riktigere hvis Erna Solberg hadde vært invitert til å duellere med Jens Stoltenberg, sa Krf-leder Dagfinn Høybråten, som også gjentok at KrF ønsker å sitte i regjering med Venstre og Høyre.

Men som leder for Norges nest største parti, mener Siv Jensen de andre borgerlige partiene i det minste bør sette seg ned sammen med dem for å prøve å komme fram til et samarbeid.

– Jeg mener at Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre skylder de velgerne som i så fall gir et ikke-sosialistisk flertall, muligheten til at vi kan etablere en flertallsregjering, sa hun.

Kreative løsninger

Sittende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa han var glad for de fornyede garantiene, men at garantiene ikke er til hinder for en borgerlig regjering.

– Dersom det blir borgerlig flertall, så er det utrolig hvilken regjering vi kan få. I 2001 gikk Kristelig Folkeparti og Venstre til valg på en sentrumsregjering. De endte opp i regjering med Høyre. Og Kjell Magne Bondevik ble statsminister, selv om Høyre var dobbelt så store som Kristelig Folkeparti.

– Jeg tror at vi ikke helt ut forstår hvor kreative de er på den borgerlige siden til å skaffe seg en regjering hvis de først får flertall, sa Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse