JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stryking uten effekt

Selv om det er adgang til å endre på stemmeseddelen, må halvparten av de som stemmer på et parti stryke den samme kandidaten hvis endringen skal ha virkning.

–Du kan like gjerne si det til veggen eller rope det inn i soveposen, fastslår nettstedet forskning.no . I realiteten får foretatte endringer liten effekt.

For at endringen på stemmeseddelen skal telle i et stortingsvalg, må 50 prosent eller flere av partiets velgere i samme fylke gjøre nøyaktig samme prioritering.

Symbolsk handling

–I stortingsvalg skjer dette aldri i praksis. Ordningen med endring av valglista er rent symbolsk, sier valgforsker Dag Arne Christensen ved Universitetet i Bergen.

Dag Arne Christensen mener at det er på høy tiid med en prinsipiell diskusjon om Norge skal ga et reelt personvalg eller ikke.

I Sverige trengs åtte prosent

I Sverige trengs åtte prosent av et partis stemmer for å kunne omprioritere en kandidat. I Norge har riktignok spørsmålet vært diskutert helt siden 2001 og et antall på fem prosent har vært nevnt.

Få bruker retten

–De rød-grønne partiene er ikke så positive, mens de borgerlige er mer for, med unntak av FrP, som nok er mer skeptisk, sier forsker Dag Arne Christensen.

Selv om svenskene har større mulighet til å påvirke hvilke personer som skal inn i Riksdagen enn norske velgere har, benytter bare omtrent 30 prosent av svenske velgere seg av muligheten til endring.

Annonse
Annonse