JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landarbeidere lever i grøfta

I tre måneder har 38 landarbeiderfamilier bodd i veikanten utenfor Odzi, sørøst for hovedstaden Harare i Zimbabwe.

Da en lokal leder for president Robert Mugabes parti okkuperte gården de jobbet på, Wilton Farm, ble landarbeiderne drevet bort. Siden har de bodd i veikanten. De mangler mat, men en veldedig organisasjon har skaffet dem plastpresenninger til å lage telt av.

Det er bladet Bistandsaktuelt som forteller historien om de fordrevne landarbeiderne. Bladet har vært med Getrude Hambira fra Landarbeiderforbundet på besøk hos arbeidere som er jagd fra gårdene de jobbet på av Mugabe jordokkupanter. Et oppdrag som er såpass farlig at Getrude Hambira aldri drar ut på landsbygda uten først å informere menneskerettsadvokater om reiseruta.

350 000 jagd fra hus og jobb

Ifølge Hambira har 350 000 jordarbeidere mistet både jobb og hus siden Robert Mugabes «jordreform» startet i 2000. Reformen har bestått i at såkalte krigsveteraner okkuperer kommersielle gårder og fordriver både eierne og de ansatte landarbeiderne. Arbeiderne er ofte tredje eller fjerde generasjonsinnvandrere fra Malawi, Mosambik eller Botswana. De har ingen eiendomsrett.

Fagforeningslederen Getrude Hambira er ytterst kritisk til «jordreformen».

– Dersom det virkelig var slik at jorda skulle fordeles til de jordløse, hadde prosessen vært åpen, og våre medlemmer hadde vært de mest naturlige arvtagerne av jorda. Det som har skjedd etter at jordokkupasjonene startet, er at de er bare blitt overdratt til rike medlemmer av Zanu (PF). Bare noen små åkerlapper er gitt til fattige jordløse, sier Hambira til Bistandsaktuelt.

Okkupasjonene ikke stoppet

Da landets nye statsminister, Morgan Tsvangirai, nylig var på rundreise i Europa, hevdet han at den nye samlingsregjeringen hadde gjort slutt på jordokkupasjonene. Det avviser Getrude Hambira.

– Det har ikke skjedd. Mens vi snakker vet vi om minst fire okkupasjoner som er på gang, sier hun.

Flyktningeleir på kontoret

Firebarnsmoren, som flere ganger er blitt både banket opp og arrestert for sin innsats for landarbeiderne, forteller om dramatiske forhold under fjorårets valgkamp. Presidentens parti, Zanu PF, oppfattet Landarbeiderforbundet som en alliert av det daværende oppsisjonspartiet MDC.

– Våre medlemmer ble angrepet. På et tidspunkt hadde vi 100 familier boende her på kontoret, midt i Harare. Om dagen var det et fagforeningskontor, om kvelden en flyktningleir, forteller Hambira.

Annonse
Annonse