JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere unge søker LOs hjelp

Antall oppringinger til svensk LOs hjelpetelefon har økt betydelig siden i fjor. Det kan tyde på at flere unge arbeidstakere blir utnyttet i det vanskelige arbeidsmarkedet.

I år har 72 prosent flere ungdommer ringt Fackets hjelpetelefon sammenlignet med 2009, skriver svensk LO på sine nettsider. Et stadig større problem er at unge vikarer blir bedt om å prøvejobbe uten å få betalt.

– En arbeidsgiver ved en kafé hadde 16 ansatte på prøve uten å betale lønn, sier Stefan Gradin og Ewa Lundell, som har tatt imot telefonsamtalene denne sommeren.

De mener det er blitt så vanlig med gratis prøvejobbing at mange ungdommer tror at det er slik det skal være.

Sverige har nå en arbeidsløshet blant unge på 30 prosent, noe som etter alt å dømme gjør det lettere overtale ungdommer til å godta dårlige arbeidsvilkår.

Vil inn i LO

Samtidig som stadig flere ser ut til å slite med å få den lønnen de har krav på, øker også interessen for å organisere seg. I år har 200 flere ungdommer meldt sin interesse sammenlignet med i fjor.

I alt har LO i Sverige hatt fire personer på heltid som har tatt imot telefoner fra ungdommer som lurer på hva slags rettigheter de har. Men de har også fått flere telefoner fra arbeidsgivere som er usikre på hvilken lønn de skal gi sommervikarene. Ofte gir de uttrykk for at minstelønnen er lavere enn de hadde tenkt og at de vurderer å betale mer, opplyser Gradin.

Flest jenter

Blant de unge som har ringt, er 50 prosent jenter og 37 prosent gutter. De fleste jobber innen handel, hotell- og restaurant og kommunesektoren. Resten er stort sett mødre og fedre og en og annen arbeidsgiver.

I sommer var de fleste innringerne mellom 17 og 19 år, mens det etter skoleferien har vært flest i aldersgruppen over 25 år.

Selv om hjelpetelefonens sommerkampanje er avsluttet, får Gradin og Lundell fortsatt mange telefoner. Mange av dem er sommervikarer som har fortsatt på samme arbeidsplass som ekstravakter. Nå gjelder spørsmålene stort sett lønn som ikke er utbetalt.

Annonse

Flere saker

Annonse